Obžaloba ho viní z toho, že na začátku loňského září měl v novobydžovské nemocnici pohlavně zneužít a znásilnit sedmadvacetiletého J. V. (na snímku), který je upoután na invalidní vozík.

Rozsudek je dosud 
v nedohlednu

Po včerejších výsleších soudních znalců totiž senát dospěl k názoru, že by v případu mohla být naplněna skutková podstata trestného činu těžké újmy na zdraví.

Jelikož je při této právní kvalifikaci trestní sazba v rozmezí od pěti do dvanácti let, předá okresní soud kauzu pražskému vrchnímu soudu, aby rozhodl o věcné příslušnosti projednávané kauzy. V případech, kdy je spodní hranice trestu vyšší než pět let,  by  měl totiž rozhodovat soud krajský.

Rozsudek v celé kauze je tak zatím v nedohlednu.

Co klade obžaloba Francovi za vinu? Podle obžaloby padesátiletý sanitář Oldřich Franc vloni v září údajně čtyřikrát zneužil sedmadvacetiletého muže, který je po dětské mozkové obrně na vozíku.

Policie vloni uvedla, že sanitář zneužil mužovu imobilitu a bezbrannost a přes jeho odpor a výslovný nesouhlas ho osahával na intimních místech a dalších částech těla. Jednou se údajně pokusil o soulož.

Poškozený následně vypověděl, že mu sanitář vyhrožoval smrtí a říkal mu, aby nikomu nic neříkal. Franc, u kterého soudní znalec nezjistil žádnou sexuální deviaci, před soudem již dříve spáchání žalovaných skutků popřel.