Podle znalců je alkoholikem v posledním stadiu. Pití je také podle všeho hlavní příčinou, proč Tomasz Mateusz Stanuch půjde na dlouhou dobu do vězení.

Třiatřicetiletý Polák byl 
za mříže poslán Krajským soudem v Hradci Králové za těžké ublížení na zdraví, za přečin násilí proti skupině i proti jednotlivci, za výtržnictví, vydírání a za násilí proti úřední osobě. Dostal i trest vyhoštění na dobu neurčitou.

„Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se na místě proti rozsudku odvolal, státní zástupkyně si nechala lhůtu na odvolání," doplnila Iva Matušková 
z tiskového oddělení soudu.

Řemeslník z Polska, který žil v Česku jedenáct let, byl potrestán hned za několik incidentů. Tím hlavním mělo být pobodání bezdomovce, kterého se dopustil v jednom parku v Jilemnici. To se mělo stát v srpnu minulého roku.

„Nikoho jsem nepobodal. Proč bych to dělal?" pronesl.

Jenže podle obžaloby to bylo jinak. Polák v onen den od rána popíjel s partou bezdomovců v parku u Teska. Začal v deset dopoledne, před čtvrtou hodinou odpolední, kdy podle svědků zaútočil, měl v sobě tři až čtyři litry vína.

„Byl jsem v tom parku, popíjel jsem alkohol, spal jsem, byl jsem tam s lidmi, které jsem neznal. Vím, že tam byli dva Romanové, mladší a starší. Se starším jsem měl slovní konflikt, protože se navážel do Poláků," vykládal.

Odmítl však, že by vytáhl nůž a zaútočil. Přesto jeden z mužů skončil s pěticentimetrovou řeznou ránou na hlavě.

„Začal nejprve poškozené napadat slovně, pak pokračoval ve výhrůžkách se slovy: Jestli mi nevěříte, mám nůž a všechny vás zabiju, nikdo nezůstane živej. Nebudu mít nikdy klid, dokud vám všem neuřežu hlavy." Jednomu z poškozených dokonce hrozil, že mu zabije děti a matku, což doprovodil vytažením nože s jedenácticentimetrovou čepelí," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Pod vlivem alkoholu rozpoutal Stanuch také další konflikty. Předloni v létě zbil v Jilemnici zkopal známého, po bitce drsně vyhrožoval také jeho družce.

Stanuch měl konflikt rovněž se strážníkem městské policie v Semilech, proto byl odsouzen za násilí proti úřední osobě. S mužem
v uniformě se dostal do fyzického střetu v létě minulého roku.