Potyčka se špatným koncem se odehrála v listopadu roku 2015 u baru Zanzibar v Úpici. V baru se kolem osmé hodiny ranní po celonočním popíjení pohádali dva muži. Podle obžaloby vyšli ven, a tam Jiří Sádovský (22) nejméně třikrát udeřil M. Š. pěstí do hlavy a způsobil mu vážná poranění.

„To mělo za následek v řádu desítek sekund po posledním úderu toporný pád poškozeného vzad s nárazem zadní strany hlavy na dlažbu chodníku,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Pád na hlavu muži přivodil krvácení do mozku. I když ho záchranářský vrtulník transportoval do královéhradecké fakultní nemocnice, upadl zraněný do kómatu, z něhož se už neprobral, a v dubnu loňského roku v nemocnici zemřel na zápal plic.

Při vyjíždění z parkovací plochy v Alšově ulici v Olivětíně se střetl osobní automobil tmavé barvy s projíždějícím cyklistou. Automobil přitom cyklistu srazil a z místa nehody pak ujel.
Automobil srazil cyklistu a ujel, policie hledá svědky

Oba muži pozměnili svou výpověď

Sádovský z místa utekl, později se však sám přihlásil policii. Byl obžalován z ublížení na zdraví a z výtržnictví. Včera u soudu uvedl, že M. Š. ho v baru provokoval a vyzýval ho, ať s ním jde ven. Tam ho prý napadl.

„Já jsem instinktivně uhýbal, takže mne netrefil. To, že já pak jeho ano, je věc druhá,“ řekl obžalovaný. Připustil, že rány směřoval na mužův obličej, odmítl však, že by chtěl M. Š. ublížit.

Sádovský původně přiznal, že muž upadl po jeho ráně, včera u soudu však výpověď pozměnil a uvedl, že M. Š. upadl jinde, než byla potyčka.

Výpověď změnil i kamarád Sádovského. Také ten původně uvedl, že poškozený upadl bezprostředně po ráně, včera však řekl, že začal po ráně ustupovat, a upadl až později. „Dneska si to vybavuji takto,“ vysvětlil soudu.

Jiná svědkyně uvedla, že to vypadalo, jako by poškozený na chodníku „škobrtl“.

Ilustrační foto
Policisté včasným zásahem zachránili muži život

Manželka ráno slyšela vrtulník

Podle lékařů však M. Š. nebyl tak opilý, aby sám upadl, a předseda senátu Jiří Vacek upozornil, že fotografie neukázaly na chodníku nerovnost, o kterou by mohl zakopnout.

Barmanka ze Zanzibaru vypověděla, že poškozený se v baru chlubil, že má černý pásek v karate. S obžalovaným a jeho kamarádem si dávali panáky, ale pak prý uštědřil Sádovskému takovou ránu, až mu „ulítla čepice“. Když odešli ven, měla žena obavy, že se budou prát, ale z okna viděla jen, že běhají proti sobě a vykopávají nohy.

Manželka M. Š. ve výpovědi, která se včera četla u soudu, uvedla, že se o incidentu a o tom, že její muž je ve vážném stavu, dozvěděla krátce nato od své tchyně. „Napadlo mě, že vrtulník, který jsem ráno slyšela, asi převážel jeho,“ řekla žena.

Ve středu by měl krajský soud vynést rozsudek.

Videosouhrn Deníku – úterý 9. ledna 2018
Auto hnané drogami a za dobrotu zmlácen: podívejte se na videa dne

Podmínka za rozbitou výlohu
Na Jiřího Sádovského byla poté, co se po incidentu přihlásil policii, uvalena vazba. Ústavní soud však rozhodl, že je v ní neprávem, a mladík byl na jaře roku 2016 propuštěn. Nabyté svobody si zřejmě příliš nevážil, protože loni rozbil žulovou kostkou výlohu a poškodil dřevotřískovou skříň, za což dostal od trutnovského soudu podmíněný trest.