"Projeli prakticky celé Krkonoše, rozjezdili ty nejcennější lokality národního parku. Hrubě narušili ochranu první zóny KRNAP a ohrožovali mimo jiné i hnízdiště sokola stěhovavého a zimoviště tetřívka obecného,“ řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. "Je to nebetyčná nehoráznost," poznamenal mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V průběhu celého dne se ozývali na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP zoufalí a rozčílení boudaři i místní obyvatelé, kteří hlásili pohyb této skupiny. "Ani otrlí strážci národního parku dosud nic takového nezažili," konstatoval Drahný. Sociální sítě zaplnily fotografie a videa lidí, kteří se s nimi na cestách setkali.

Strážci s policisty jednoho přestupce zastihli a ztotožnili u Luční boudy. Ve spolupráci s Policií ČR se jim pak zbytek skupiny podařilo zajistit v okamžiku, kdy se svou zběsilou jízdou končili a přijížděli na parkoviště na Horních Mísečkách.

Správa KRNAP se všemi přestupci zahájila správní řízení. "Zároveň předáváme podnět Policii ČR pro podezření porušení podmínek nouzového stavu a zákazu překračovat státní hranici. Velmi si ceníme aktivní součinnosti všech oddělení Policie ČR, díky nimž se podařilo přestupce chytit prakticky přímo při činu," dodal Böhnisch.

V nouzovém stavu země lidé vyrazili do přírody na hřebeny Krkonoš.
FOTO: Lidé se vydali na víkend do zasněžených Krkonoš, dostávali pokuty

Na čerstvý sníh vyrazili i mnozí lyžaři, kteří si z nejpřísněji chráněných lokalit Krkonoš, z Kotle a Obřího dolu, vytvořili lyžařský areál. I v tomto případě Správa KRNAP shromažďuje důkazy pro zahájení správních řízení.

"Pokuty, které pachatelé přestupků dostávají, nejsou příjmem Správy KRNAP. Polovina jde obci, na jejímž katastru se přestupek stal (obec jej musí použít na zlepšení kvality života v obci) a druhá polovina jde Státnímu fondu životního prostředí, který zajišťuje financování projektů jako například Zelená úsporám či Dešťovka," upřesnil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Správnímu řízení se nevyhne skialpinista, který se v sobotu zranil při sjíždění Velké Studniční jámy, odkud ho vysvobozovali záchranáři pomocí vrtulníku. S partičkou kamarádů se pohyboval mimo značenou trasu v nejcennější lokalitě národního parku.

Vrtulník Letecké záchranné služby zachraňoval mladého skialpinistu ze Studniční jámy v Krkonoších.
FOTO: Skialpinista sjížděl nebezpečný lavinový svah, zachránil ho vrtulník