Když letos v březnu zemřel na syndrom náhlého úmrtí, ukryla ho v lese u sjezdovky a s policií sehrála divadlo, že šlo o únos.

Za týrání svěřené osoby jí hrozí až 12 let vězení, ačkoliv smrt dítěte přímo nezavinila. „Dítě ale bylo v předchozím období po dobu několika týdnů fyzicky bito," sdělil státní zástupce Milan Šimek. Žena byla ihned po březnovém zadržení vzata do vazby, aby se nemohla vyhýbat trestnímu stíhání a nepokračovala v trestné činnosti.

„Předběžné závěry pitvy vylučují, že by jednání matky zavinilo smrt dítěte ve smyslu, že by ho chtěla usmrtit. Matka však připustila, že ho po dobu několika týdnů nepřiměřeně bila. Na těle zemřelého chlapce jsou známky násilí," dodal Šimek. K týrání dítěte se matka doznala.

Jak se tragédie seběhla? Osudný večer 8. března žena své mlácení chlapečka podle obžaloby přehnala do té míry, že dítě začalo v postýlce chrčet, ačkoliv mu žena nezpůsobila těžkou újmu na zdraví. V noci pak ovšem kojenec zemřel, podle vyšetřovatelů „s největší pravděpodobností na tzv. syndrom náhlého úmrtí".

Když to žena druhý den v půl šesté ráno zjistila, tělíčko zabalila do povlaku na polštář a do igelitové tašky, oboje utáhla na uzel a po osmé ráno ukryla v lese poblíž vleku radvanické sjezdovky. O půl druhé odpoledne pak ohlásila únos dítěte, aby tím zametla stopy. Policii tvrdila, že jejího syna unesl z kočárku před jejím domem neznámý muž.

Policisté událost nejprve skutečně vyšetřovali jako únos, při pátrací akci Horská služba nalezla tělíčko po třech hodinách. „Verzi matky o únosu dítěte jsme brali velmi vážně. S ohledem na blízkost hranice hrozil dokonce i únos dítěte do zahraničí. Zároveň jsme začali prověřovat i jiné verze, z nichž jedna se bohužel potvrdila," řekla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Vedle kojence žena vychovávala ještě staršího syna. „U něho nebylo zjištěno, že by mu ubližovala," uvedl státní zástupce Milan Šimek. Nejstarší syn ženy již vyrůstal jinde u svého otce.

Co píše obžaloba

• Obžalovaná od ledna do 7. 3. s vědomím, že mu tím působí bolest a emoční strádání, nezletilého poškozeného, ke kterému ji nepoutá žádná citová vazba, naprosto bezdůvodně, zákeřně ve větším počtu případů, kterých bylo nejméně 10, bila nejméně jen rukama, otevřenou dlaní, ale i klouby ruky sevřené v pěst, a to prakticky po celém těle, čímž mu působila intenzivní bolest a psychické strádání, ale také mu způsobila i mnohočetné podkožní výrony na trupu a dolních končetinách, tedy s ním nakládala způsobem vyznačujícím se vyšším stupněm bezcitnosti a hrubosti

• Její zlé nakládání s nezletilým vyvrcholilo 8. 3. po hádce s manželem, kdy nejméně 10x udeřila dítě silou nejméně střední intenzity klouby své pravé ruky sevřené v pěst do oblasti zad a hlavy