Jana T. zopakovala své tvrzení, že policista Milan Jušta jí řekl, že v případu pokusu o vraždu kadeřnice, který se stal v únoru 2013 v Hořicích, policie manipulovala s důkazy.

„Mluvil o pachových stopách a že nebyla správně provedena rekognice,“ řekla žena. Bylo to prý kvůli politickým zájmům namířeným proti otci Nečesaného, který v té době působil jako ředitel liberecké nemocnice. „Říkal (Jušta), že Lukáš je nevinný,“ vypověděla svědkyně.

Soud s Lukášem Nečesaným
Nečesaný čekal svědky marně. Nepřišli a neomluvili se

Soud se ji snažil předvolat už v září, ale tehdy se nedostavila. „Měla jsem z toho stres a strach,“ tvrdila. Tentokrát se výpovědi už vyhnout nemohla. Je totiž ve vazební věznici, odkud ji přivezla eskorta. Čelí obvinění z krádeží a z prodeje pervitinu. Prodej drog popírá, ale včera přiznala, že pervitin brala.

Jana T. se s policistou seznámila v roce 2015, kdy vyšetřoval trestnou činnost jejího muže. Stali se milenci. „Mluvil se mnou o svých případech. Já jsem k němu dost vzhlížela, takže mi leccos řekl,“ uvedla Jana T. Vyšetřovatel jí prý řekl, že pokud by případ Nečesaného neovlivňoval manipulováním s důkazy, mohl by přijít o práci.

Peníze od Nečesaných jsem nedostala

O svém poměru s policistou Jana T. vyprávěla babičce a matce, která pak o všem informovala svého zetě. „Můj manžel kontaktoval Nečesané… Já jsem pak usoudila, že chci rodině Nečesaných pomoci,“ řekla svědkyně.

Popřela však, že by za to brala od příbuzných obžalovaného peníze: „Peníze jsem nedostala, jinak bych neskončila, jak jsem skončila.“

Soud s Lukášem Nečesaným, 6. září 2017
Svědkyně: Řekl mi, že Lukáš Nečesaný je nevinný

Za to, že bere drogy a skončila ve vězení, viní Juštu: „Od té doby, co jsem se to dozvěděla, už jsem ho nechtěla nikdy vidět. Zhroutil se mi svět… Proto jsem páchala činy, jaké jsem páchala.“ Tvrdila také, že se stala terčem útoků – někdo údajně podpálil přístřešek u domu její matky a jednou měla dokonce pocit, že slyší výstřely. S manželem, který jí prý ukradl fotografie s Juštou, jsou už rozvedení. Fotografie jí ukradla i žena, u které bydlela, a nabídla je bulvárnímu deníku.

Vyšetřovatel k případu vypovídal v pondělí. Potvrdil, že s Janou T. byli milenci, ale odmítl nařčení, že manipuloval s důkazy v neprospěch Nečesaného.

„Ptala se mě na to, sám bych o tom nezačal,“ řekl svědek. Popřel však, že by ženě vyprávěl o rekognici nebo o jiných okolnostech vyšetřování. Podle něj to tvrdila účelově. „Slíbili jí, že dostane peníze, nebo za to dostala zaplaceno, předpokládám,“ uvedl policista.

Ilustrační obrázek
Cyklista jel po dálnici v protisměru. Prý zabloudil

Syn odmítl, že by matku napadl

Ve středu u soudu vystoupil i syn napadené kadeřnice, u něhož obhajoba naznačovala, že by mohl být pachatelem, protože v té době se potýkal s nedostatkem peněz. Syn vypověděl, jak v kadeřnictví našel v tratolišti krve svou vážně zraněnou matku a jak jí přivolal pomoc.

Připustil, že měl dluhy: „Bývala družka nepracovala, a pak se to nakupilo.“ V současné době prý splácí pohledávky ve výši 108 tisíc korun. „Vy jste maminku nenapadl?“ zeptal se ho předseda senátu. „Určitě ne,“ řekl svědek.

Hlavní líčení pokračuje příští týden.

Soud s Lukášem Nečesaným
Lukáš Nečesaný u soudu: Trvám na své nevině

Oběť nechal zkrvavenou a v bezvědomí
Útok na kadeřnici se odehrál v únoru 2013. Pachatel vešel do hořického kadeřnictví těsně před zavírací hodinou, řekl ženě, že chce ostříhat, a pak ji napadl polenem, kterým ji mlátil po hlavě. Ženu zanechal zkrvavenou a v bezvědomí, sebral jí doklady i peněženku s deseti tisíci korunami a utekl. Policisté Nečesaného zadrželi několik dní po činu a soud na něj uvalil vazbu. Kadeřnice při prvním hlavním líčení, kdy byla očividně ve špatném stavu, řekla, že by útočníka už nepoznala. Později však jako pachatele označila Nečesaného, který však vinu odmítl. Podle něj jsou pachové stopy, které policie nalezla v kadeřnictví, zfalšované. Soudy mladíka uznaly vinným a poslaly ho na 13 let do vězení. Nejvyšší soud však rozsudky zrušil s tím, že není důkaz, který by obžalovaného jednoznačně usvědčoval, a případ vrátil do Hradce Králové, ovšem s tím, že jej má projednávat jiný senát.