Z původně obžalovaných osmi mužů nyní stojí před soudem pouze jediný - Jaroslav Voženílek. Vzhledem k velkému počtu svědků, které musí soud vyslechnout, hlavní líčení hned tak neskončí.

Případ začala policie vyšetřovat už před více než deseti lety. Tehdy skupina osmi mužů, která usilovala o provize od pojišťovny, sjednávala lidem investiční životní pojištění, a aby je snáze nalákala, slibovala jim, že první dva roky nebudou muset platit pojistné.

„Jako členové organizované skupiny při vzájemném  rozdělení úkolů vylákali vyplacení  provizí v 892 případech,“ píše se v obžalobě. Pojišťovně Kooperativa způsobili škodu ve výši téměř 35 milionů korun.

Z vyplacení dalších provizí sešlo, protože pracovníci pojišťovny na podvod přišli.

O obnovu řízení usiloval muž odsouzený za znásilnění spoluvězně. Jeho snaha však byla marná. I když přivedl nového svědka, soud jeho návrh zamítl. Robert Lakatoš (34) si proti usnesení okamžitě podal stížnost.
Nový svědek neuspěl. Trest za znásilnění platí

Bez benefitu bych smlouvu nepodepsal

Jaroslav Voženílek, který podle obžaloby figuroval jako jeden z organizátorů, byl za pojistný podvod odsouzen k šesti letům vězení, propadnutí finančních prostředků a zákazu činnosti v oboru na dobu deseti let.

Proti rozsudku se odvolal a odvolací soud vrátil případ do Hradce Králové.

Ve středu k soudu přišla řada klientů, kteří tehdy uzavřeli s Voženílkem a jeho spolupracovníky pojistnou smlouvu. Ve výpovědích se téměř shodovali. Jejich známý, příbuzný, nebo kolega z práce jim nabídli možnost pojištění s tím, že dva roky nebudou muset nic platit. Slíbili klientům, že jim smlouva může vynést až dva miliony korun.

„Řekl mi, že to za mě bude platit z provizí,“ řekl jeden svědek. Dodal, že tehdy studoval a že by rozhodně nebylo v jeho silách splácet kolem dvou tisíc korun měsíčně.

Podobně na tom byli i další klienti. „Kdyby tam nebyl ten benefit, smlouvu bych nepodepsal,“ připustil další svědek. Jiný vypověděl, že ho nenapadlo, že by to mohl být podvod.

Všechny příběhy však měly stejný konec. „Začaly mi chodit dopisy, že dlužím Kooperativě peníze za několik splátek,“ řekl soudu mladý muž.

Dluhy klientů činily několik tisíc korun. „Přišla mi výpověď smlouvy pro neplacení. Musel jsem uhradit osm tisíc korun,“ uvedl další svědek.

S některými klienty pak Kooperativa uzavřela nové smlouvy, jiní jí neuhrazené splátky museli zaplatit. Za některé je uhradili pojistitelé.

Hlavní líčení bude pokračovat.

Neplatící hosté.
Policie pátrá po hostech, kteří z hotelů utíkají bez placení