Soudci se totiž přiklonili k názoru státního zástupce, který navrhl čin překvalifikovat jen jako těžkou újmu na zdraví.

Oba manželé u Krajského soudu případ shodně popisovali jako nešťastnou náhodu. K hádce došlo při pobytu na jejich chatě na Chrudimsku. Podle ženy v té době řešili řadu problémů a byli oba velmi vystresovaní. Jejich konflikt vyvrcholil v kuchyni a skončil nožem v manželově (67) břiše.

Rána nevypadala nebezpečně

„Najednou tam byl, a jak jsem držela nůž, vjel mu do těla," vypověděla žena, která po celou dobu výpovědi plakala. Také manžel tvrdil, že žena ho nechtěla zavraždit a že na nůž sám spadl. „Uklouzl jsem na poklopu od sklepa," líčil u soudu.

Rána téměř nekrvácela, než však manželka muže přivezla k lékařce, začal kolabovat. Ukázalo se, že nůž pronikl hluboko do břicha, vjel až do jater a vyvolal masivní vnitřní krvácení.

Podle soudního znalce byla rána vedena velkou intenzitou a odborník vyloučil, že by nůž mohl vniknout muži to těla tak, jak to oba manželé popisovali. Druhý soudní znalec, kterého si pozvala obhajoba, naproti tomu tvrdil, že rána byla jen střední intenzity. Zraněný si mohl způsobit poranění sám," připustil znalec a obhájkyně žádala ještě třetí posudek.

Kdyby to byla nehoda, nevymýšleli by si

U soudců však neuspěla. „Pokud by to skutečně byla nehoda, nemuseli by si po cestě k lékařce vymýšlet, že se to stalo jinak," řekl předseda senátu Jiří Vacek a připomněl také, že žena měnila svou výpověď o tom, jak k události vlastně došlo.

Soud se pozastavil také nad výpověďmi manžela. „Snažil se pomoci své ženě, ale některé věci z jeho výpovědi nebyly pravdivé. Je na státním zastupitelství, jak to vyhodnotí," podotkl předseda senátu.

Obžalovaná ve své závěrečné řeči vinu odmítla. „Jejich vztah událost paradoxně zlepšila a váží si každého dne, kdy mohou být spolu," řekla její obhájkyně a manžel soud požádal, aby byl k jeho ženě shovívavý.

To se i stalo a soud jí udělil podmíněný trest. „Příště by rozpory měla řešit v klidu, nikoli s nožem v ruce," připomněl na závěr předseda senátu. Žena však s verdiktem nebyla spokojena a na místě se proti němu odvolala.