Zato Ludvík Vaněk, jehož obžaloba označila za komplice při jedné z loupeží, byl zproštěn obžaloby. „Nebylo prokázáno, že čin spáchal,“ vysvětlil včera předseda senátu Krajského soud v Hradci Králové Luboš Sovák.

Maskovaný lupič s paralyzérem v ruce

První loupež se stala v polovině listopadu 2012. Podle státního zástupce Milana Vacka Tichý, maskovaný černým šátkem, napadl u zadního vchodu obchodního domu paralyzérem pracovníka ochranky, vytrhl mu z ruky kufřík s tržbou a přes lesopark utekl za komplicem, který na něj čekal v autě.

První ozbrojená loupež mu podle obžaloby vynesla 1,4 milionu korun, a protože s jídlem roste chuť, rozhodl se pachatel, že si ji zopakuje – na stejném místě a podle stejného plánu. Tentokrát si jako spolupachatele vybral 28letou Martinu Vyčítalovou, která mu měla dávat informace o tom, co se děje v okolí obchodního domu.

Dokonalý plán však ztroskotal na zaměstnankyni bezpečnostní agentury (38), která přenášela peníze a dokázala je ubránit i přes hrůzostrašný zážitek, který ji čekal, když lupiči odmítla vydat kufřík.

Hořící slzný plyn ženě popálil obličej

„Muž jí do obličeje nastříkal slzotvorný prostředek a současně použil elektrický paralyzér. Výboj však zapálil unikající plyn, na ženě vzplál oděv a utrpěla popáleniny prvního a druhého stupně,“ řekla tehdejší tisková mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

I přes popáleniny obličeje se pracovnice ochranky dokázala dostat zpět do trezorové místnosti a zavřít za sebou dveře. Před lupičem tak uchránila více než 400 tisíc korun.

Tichého ke zločinům dohnala finanční tíseň, v níž se ocitl kvůli sázení a hraní automatů. Před několika lety byl odsouzen také za podvod.

Tichého z první loupeže usvědčily dvě ženy, kterým se s činem svěřil. Vyčítalové dokonce ukázal článek v novinách, kde se o loupeži psalo. „Podle nás jsou tyto dvě výpovědi dostačující,“ řekl soudce.

U minulého hlavního líčení dostal Tichý osmiletý trest. Proti rozsudku se odvolal a nyní mu soud udělil sedmileté vězení. I proti tomuto verdiktu se na místě odvolal. Vaněk rozhodnutí soudu přijal, státní zástupce si ponechal lhůtu.

Vyčítalová, která se přiznala, dostala při minulém projednávání podmínku.

Musí platit
Kromě trestu vězení by měl Lukáš Tichý zaplatit téměř 1,4 milionu korun bezpečnostní agentuře, dalších asi 15 tisíc korun musí uhradit pojišťovně a zdravotním pojišťovnám. Popálené pracovnici ochranky by měl vyplatit 80 tisíc korun.