Mladou slečnu kontaktoval dosud neznámý pachatel prostřednictvím facebookového účtu jejího kamaráda. Chtěl půjčit 126 korun expresním bankovním převodem PayU.

Poškozená v domnění, že celou dobu komunikuje na facebooku se svým kamarádem, mu vyhověla a společně se zasláním peněz mu poskytla i své klientské číslo a heslo ke svému účtu. Na mobilní telefon si rovněž nechala poslat autorizační kód, který pak přepsala na facebookový profil kamaráda. Nakonec ještě domnělému kamarádovi zaslala čísla z bezpečnostního kódu svého účtu k ověření. Po skončení celé této transakce a komunikace s „kamarádem" se slečna podívala na svůj bankovní účet a zjistila, že z něj zmizela částka 200.000 korun. Zavolala tedy svému kamarádovi z facebooku a ten jí sdělil, že s ní vůbec nekomunikoval, že zřejmě někdo zneužil jeho facebookový profil.

Za přečin opatření a přechovávání zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat a přečin krádeže doposud neznámému pachateli hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.

„Toto není první případ, kdy podvodník pomocí facebooku získá nemalý finanční obnos. Nikdy nikomu nepřeposílejte přes mobilní telefon autorizační kódy. Nesdělujte nikomu ani svá přístupová hesla k účtům. Pokud po vás někdo podobné úkony požaduje přes facebook, přesvědčte se telefonicky či osobně. Nikdy nevíte, kdo se na druhé straně monitoru skutečně skrývá. Důvěřivost a snaha pomoci se v tomto případě nevyplácí, nespravedlivou „odměnou" je krádež peněz a další velké starosti," vzkazuje všem mluvčí policie Alena Kacálková.