Policisté z pohotovostního a eskortního oddělení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje byli o nedávné sobotě po půlnoci přivoláni k případu motorkáře, který na Moravském Předměstí v Hradci Králové ujížděl před policisty. Podezřelého řidiče motocyklu zn. Yamaha XT 600, který nekoordinovaně projížděl křižovatkou směrem do centra sídliště, si všimla tři hodiny po půlnoci hlídka obvodního oddělení III Hradec Králové. Když se rozhodla řidiče zkontrolovat, nezastavil a naopak začal před policisty ujíždět.

To už o případu věděli další kolegové. I když se muž s motocyklem rozhodl mužům zákona ztratit ve tmě mezi panelovými domy, nebylo mu to nic platné. Přesto, že navíc zhasl světla a snažil se nenápadně zmizet, pozorným policistům neunikl. Jeho jízda skončila ve chvíli, kdy najel na trávu v blízkosti dětského hřiště. Jeho překvapení z odhalení bylo tak velké, že nejprve narazil do lavičky, kterou tím poškodil a pak z motocyklu spadl. Ještě se pokusil o útěk, což však k jeho smůle rovněž nevyšlo.

Policisté jej následně vyzvali k předložení dokladů. Podezřelý měl u sebe však pouze doklad totožnosti, ze kterého zjistili, že se jedná o místního 29letého muže. Protože jevil známky požití alkoholu, podrobil se opakované dechové zkoušce, která potvrdila podezření, neboť nadýchal 1,71 promile. Řidič uvedl, že před půlnocí vypil pět půllitrů piva. Nakonec skončil na policii, kde muži zákona zahájili úkony trestního řízení, kvůli ohrožení pod vlivem návykové látky s trestní sazbou až na 1 rok.

Policisté 29letého motorkáře obvinili z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud ho soud uzná vinným, může jít až na jeden rok do vězení. Muž na svoji obhajobu uvedl, že, ačkoliv vypil pět dvanáctek, necítil se tolik ovlivněn alkoholem, aby nepřejel od OC Futurum do Durychovy ulice. Když však zahlédl policejní auto, zazmatkoval a snažil se co nejrychleji dostat domů. Přislíbil úhradu škody na poničené lavičce a uvedl, že při jeho ročním ujetí 30 000 kilometrů nezpůsobil žádnou nehodu a ani nebyl nikdy pokutován.

Lenka Burýšková, Iva Kormošová