Ten se spolu s jednatřicetiletým Petrem Vobořilem a o čtyři roky mladším Martinem Zuzánkem zpovídá z loňského vyloupení pěti peněžních ústavů na východě Čech.

Z hrdiny lumpem

Souček, který se u soudu chlapsky postavil do role organizátora přepadení, do protokolu uvedl, že své kamarády ke zločinecké dráze víceméně přemluvil.

„Vše začalo v době, kdy jsem se loni v lednu vrátil ze zahraničí, kdy jsem si coby voják cizinecké legie vydělal nemalé peníze,“ řekl před soudem Souček s tím, že za několik let své služby prošel bojišti v Afghánistánu, Iráku, Africe a Bolívii. „Peněz jsem měl dost, ale špatně jsem je investoval a téměř o všechny jsem přišel,“ uvedl Souček.

Dodal, že poté zazmatkoval. „Prostě jsem udělal největší blbost svého života. Zašel jsem za Zuzánkem s tím, že budu potřebovat pomoc s vyloupením nějaké banky. On se s mým plánem svěřil Vobořilovi. Na tuto špatnou dráhu jsem je přivedl já,“ uvedl do protokolu Souček a doplnil, že původní úmluva zněla tak, že se budou při přepadeních střídat. „Nakonec jsem však téměř všechny peněžní ústavy udělal sám. Tedy s výjimkou Stěžer, kde šel se mnou dovnitř Zuzánek. Jinak kluci fungovali jako řidiči. Nechtěl jsem jim nijak ztěžovat život a vše jsem to chtěl vzít na sebe,“ dodal obžalovaný.

Ironií osudu je, že v roce 2006 Souček pomohl policii při jednom přepadení tím, že sám „zpacifikoval“ zloděje, který byl právě na útěku z jedné pobočky České pošty.

U soudu včera vypovídali i Součkovi kamarádi Vobořil a Zuzánek. Oba podíl na loupežích přiznali. A stejně jako Souček se přímo u soudu za své činy omluvili. „Byla to mladická nerozvážnost,“ řekl například Zuzánek, kterého prý na scestí přivedl fakt, že coby profesionální řidič kamionu přišel na rok o řidičský průkaz. „Byl jsem prostě bezmozek, ale neměl jsem dost peněz. Tak jsem Součkovi na jeho nabídku kývl. Všechno od vybrání místa po rozdělování peněz řídil Souček. I tak mě to vše mrzí a budu se snažit vše napravit,“ dodal Zuzánek.