Ve své závěrečné řeči u hradeckého Krajského soudu, která trvala více než půl druhé hodiny, jednoznačně odmítl vinu na velkém psychickém utrpení, kterým si prošly jeho dvě děti a jehož následky si nesou dodnes. Podle něj za vším stojí manipulace jejich matky a jejích příbuzných, pracovníků Fondu ohrožených dětí i policistů a státního zastupitelství.

Smutný příběh dvou chlapců se začal odvíjet před šesti lety, kdy se jejich rodiče rozešli a matka s dětmi se odstěhovala. Původní domluva na střídavé péči brzy přestala platit.

Vše bylo zmanipulováno

Podle obžaloby začal otec chlapce ovlivňovat, aby je postavil proti matce. Tvrdil jim prý, že je zlá, že je šamanka, dává jim drogy a že jim od ní hrozí smrt. Postupně je od matky zcela odřízl a nechal si je u sebe. Jednou dokonce přihlíželi tomu, jak se zoufalá žena snaží dostat do vily, kde bydleli. Otec ji tehdy srazil k zemi a zavolal policii.

Podle učitelek ze školy, kam docházel starší syn, o bývalé ženě dokonce prohlašoval, že je čarodějnice a zabývá se magií.

„Provozovala s nimi rituály. Po podání látek viděli duchy, tuhly jim ruce i nohy,“ řekl otec i v pondělí u soudu. Děti se mu s tím prý svěřily.

Po střetu s Mitsubishi došlo k vážnému zranění 67 leté ženy, pro kterou přiletěl vrtulník krajských záchranářů.
Nehoda v Chotěvicích skončila smrtí ženy, řidič ji přejel při couvání

Na ženu později podal trestní oznámení a syny přivedl na vyšetření do zařízení pro ohrožené děti, aby si vymohl, že zůstanou jen v jeho péči. Jenže vyšetření ukázalo, něco jiného - že chlapce zřejmě citově týrá sám.

Odborníci zjistili, že děti odmítají matku, trpí vážnou posttraumatickou stresovou poruchou, mají úzkostné stavy, noční děsy a tendence k sebepoškozování. Starší měl dokonce sebevražedné sklony. Oba se stále léčí.

Podle otce však dětem způsobil trauma pobyt v Klokánku. Vše ostatní pak bylo zmanipulováno. „Policie i státní zastupitelství se nechaly ovlivnit novým partnerem matky, který je policistou,“ tvrdil soudu. Sám se nyní s dětmi nesmí stýkat, chlapci žijí u matky.

K traumatu vedla ztráta matky

Státní zástupkyně Lucie Žabková v pondělí zdůraznila, že k traumatu dětí vedlo, že byly náhle a násilně odloučeny od matky, která do té doby byla pro jejich život klíčová a která navíc byla ze strany otce a prarodičů silně "negatizována". "Není náhodou, že se tolik odborníků, sociálních pracovníků, soudců i orgánů činných v trestním řízení shodlo v tom, kdo je původcem celé situace," řekla státní zástupkyně.

Připomněla také, že v bytě matky byla provedena neočekávaná kontrola. „Navzdory tvrzení obžalovaného tam nebylo nalezeno nic podezřelého,“ uvedla.

Ilustrační fotografie.
Hradečtí třídí stále více a lépe, odpadu bylo loni opět méně

Deníky, které otec soudu bývalé ženě sebral a předložil je soudu s tím, že obsahují pasáže o drogách, jsou podle státní zástupkyně nicotným důkazem. Sám obžalovaný ani nebyl schopen soudu tyto pasáže v denících ukázat. "Navíc jsou místy až dvacet let staré, což znamená, že obžalovaný musel už na začátku jejich vztahu vědět, že je žena 'velmi alternativní osobou'," podotkla Lucie Žabková.

Podle zmocněnce dětí Jana Petráše chtěl otec vést kontroverzní a konfliktní rozvod a využil k tomu děti. „Traumata způsobená dětem jsou závažná i tím, že ony samy – i když po otcově působení - od sebe matku odřízly,“ uvedl zmocněnec. Navrhl, aby otec jako nemajetkovou újmu zaplatil staršímu ze synů tři miliony a mladšímu 2,5 milionu korun.

V úterý soud rozhodne.

Děti se matky bály, že je čarodějnice
U soudu před časem vypovídala i matka dětí. Řekla, že bývalý manžel jí sebral a zneužil deníky, které si psala v rámci psychoterapeutického vzdělávání o svých snech, a uvedl, že tam žena popisuje své zkušenosti s drogami. To, že je matka čarodějnice, dětem prý tvrdili i prarodiče. “Zvláště pro mladšího syna byla představa, že jsem čarodějnice, prostě úděsná,“ řekla žena. Vypověděla, že děti ji odmítaly, takže v době, kdy pobývaly v Klokánku, sedávala na tamější zahradě, aby ji aspoň viděly.