Muž přestal před šesti lety dodržovat střídavou péči, na níž se domluvil s bývalou ženou, a nechal si oba syny u sebe. Podle obžaloby pak o jejich matce mluvil špatně, tvrdil jim, že je zlá, provozuje nebezpečné šamanské rituály, dává jim drogy a usiluje o jejich život. Synové mu brzy uvěřili a na jejich psychický stav to mělo zdrcující dopad. Změny si všimla i ředitelka školy, kam chodil starší z nich. U soudu řekla, že když měl chlapec jít k matce, býval nápadně často nemocný. „Koncem roku se jeho stav zhoršil. Bodal se kružítkem do ruky a mlátil se pravítkem do hlavy,“ uvedla ředitelka. Podle ní obžalovaný ve škole mluvil o bývalé ženě jako o čarodějnici a tvrdil, že se zabývá magií.

Matka dětí u soudu řekla, že muž od ní děti postupně izoloval, až synové sami začali setkání s ní odmítat.

Muž do nebezpečného plánu navíc od začátku zapojil i své rodiče. „Když nás někde potkali, hned staršímu synovi psali SMS, jestli jedeme na slet čarodějnic,“ vypověděla žena. Představa, že jejich matka je čarodějnice, se podle ní pro syny stala „úděsnou“.

Až policie se samopaly "přemluvila" muže ke spolupráci.
Muž vyhrožoval rodině a okolí. Záchranka musela požádat o pomoc policii

Trestem je také odloučení od dětí
Otci hrozilo až pět až dvanáct let vězení. Soud však zvolil výrazně mírnější tříletý trest, navíc podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Soudci vzali mimo jiné v úvahu, že muž je už několik let od svých dětí odloučen. „I to má povahu určitého trestu,“ upozornil předseda senátu.

Sebevražedné sklony

Matka se kvůli nedodržování střídavé péče obrátila na úřady, ale otec také přitvrdil, Podal na ni trestní oznámení a dokonce kontaktoval pracovníky Fondu ohrožených dětí (FOD), aby je přesvědčil, že matka děti týrá a že je má mít v péči sám.

Pracovníci fondu však velmi brzy zjistili, v jakém stavu chlapci jsou a kdo to zřejmě způsobil, a umístili děti do Klokánku. Tam se chlapci svěřili, co jim otec o matce říkal, a došlo k obratu.

Psychické problémy chlapců v té době však byly už příliš velké. Rozvinul se u nich syndrom zavrženého rodiče a vážná posttraumatická stresová porucha. Obzvláště silně postihly staršího z nich. Trpěl sebevražednými sklony, strachem, narušeným spánkem, nočními děsy, nočním pomočováním, panickými stavy a sebepoškozováním. Musel brát antidepresiva a uvažovalo se dokonce o hospitalizaci.

Vztah k matce se navíc zlepšoval jen pomalu. Děti se s ní nechtěly setkávat, proto aspoň sedávala v Klokánku na zahradě, aby viděly, že je normální a zdravá.

Ilustrační obrázek
Otec popřel, že týral syny. Svědci prý vypovídali křivě

Křivé výpovědi

S touto verzí však obžalovaný zásadně nesouhlasil. Podle něj děti do vážného stavu dostala jejich matka, když se rozhodla odejít. „Sdělovala dětem, že je nemám rád a že otcové nejsou určeni k výchově dětí,“ uvedl.

Trval na tom, že jeho bývalá žena provozovala šamanské praktiky a celý případ zmanipuloval její přítel policista, který ovlivnil sociální pracovníky, policisty i státní zastupitele. „Žaloba stojí na třinácti křivých výpovědích svědků a čtyřech neúplných znaleckých posudcích,“ prohlásil.

Jeho obhájce mimo jiné zpochybnil erudici pracovníků FOD. Děti podle něj v Klokánku změnily výpověď jen proto, aby se odtud dostaly.

Podle soudu však psychické problémy chlapců vznikly v době, kdy je otec př

estal předávat matce. „Tehdy narůstaly jejich absence ve škole a školce a změnil se jejich vztah k matce,“ řekl předseda senátu Miroslav Mjartan. Odmítl také verzi zmanipulovaného případu. „Muselo by dojít k takovému spiknutí, které je nepravděpodobné,“ řekl.Rozsudek není pravomocný, protože všechny strany si ponechaly lhůtu.

Stav chlapců se příliš nezlepšil
U soudu zaznělo, že stav dětí není ani více než pěti letech příliš dobrý. „Nijak zvlášť se nelepší, ačkoli by se zlepšovat měl,“ řekl předseda senátu. Podle státní zástupkyně Lucie Žabkové byli chlapci podrobováni řadě výslechů a znaleckých zkoumání, které jim otřesné zážitky připomínaly, a stejně na ně zřejmě působí i terapie, kterými dodnes procházejí. O tom, že terapie, které prý vede matčina známá, dětem neprospívají, hovořil také obhájce Radek Matoulek.