Pražský most v centru krajského města zdobí čtyři kiosky. Rekonstrukce se zatím dočkal pouze jeden z nich. Teď přišel na řadu další. Správa nemovitostí začátkem dubna předala stavbu do rukou vítězné firmy.

Svou zašlou krásu znovu získá kiosek, který směrem od starého města střeží levou stranu mostu. Pokud vše půjde dobře, z opravené kruhové stavby se Hradečané budou těšit už na konci června.

Obnova kiosku přijde na zhruba 1,7 milionu bez DPH. Jelikož je stavba stejně jako ostatní rotundy na mostě kulturní památkou, dělníci jí musí vrátit původní vizáž. „Vrchní omítka má na sobě určité reliéfy, které památkáři chtěli zachovat. Také použité materiály a barevné provedení musejí být takové jako původně,“ uvedl Jiří Dušek, provozně technický náměstek ze Správy nemovitostí Hradec Králové.

Střechu dolů

Největším zásahem bude výměna střechy. Uvnitř kiosku podle Jiřího Duška kdysi propukl požár a dřevěná střešní konstrukce je ohořelá. „Proto se stará střecha sundá a nahradí ji replika,“ vysvětlil provozně technický náměstek. Kromě dřevěných trámů kiosek dostane i novou střešní krytinu. Rotunda se bude pyšnit také čerstvou omítkou, obnoví se kamenné a měděné klempířské prvky a vymění se i okna a dveře.

TAKTO má vypadat nový vchod do Gayerových kasáren.
Gayerova kasárna čeká stavební ruch

Kotěrovo dílo
Secesní Pražský most pochází z roku 1910, kiosky most doplnily o dva roky později. Most i s kiosky navrhl známý architekt Jan Kotěra. Ten má v Hradci na svědomí i blízkou budovu muzea, která se začne rekonstruovat v květnu.

Kavárna končí

K čemu bude opravená rotunda sloužit, se zatím neví. Před rekonstrukcí v kiosku sídlil obchod s kávou a sušenkami, ten ale připomíná už jen plakát na dveřích. „Mám informaci, že dosavadní nájemce bude končit,“ prozradil náměstek. Správa nemovitostí by v rotundě nového nájemce přivítala, problém je, že natolik specifické místo jen tak někomu vyhovovat nebude. „V rotundě není voda ani odpad, její provoz je tedy dost omezený. Navíc se jedná o opravdu malý prostor,“ podotkl Jiří Dušek.

Zbylé kiosky

Výměna střechy bude nejdůležitější částí rekonstrukce. Do 25. června by měla být secesní rotunda kompletně opravena.Zdroj: Deník/ Michaela HorynováVětší kiosek na protějším břehu Labe se rekonstruoval předloni. S výsledkem jsou spokojení správa nemovitostí i památkáři. Kiosky na druhé straně mostu se ale stále opravit nepodařilo. Rekonstrukci naposledy zkomplikovala dřevomorka. „V současnosti probíhá stavebně historický průzkum, který má definovat, co všechno by mělo být součástí zadávacího řízení,“ informoval Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města. Po skončení průzkumu by mělo být vypsáno nové výběrové řízení na opravu, a to již čtvrté v pořadí.

Kostelík v Jiráskových sadech dostal oplocení.
Kostelík v Jiráskových sadech dostal oplocení