Nepraktický vývojář nebo otrlý podvodník? V případě čtyřicetiletého Lubora Kulta je to zásadní otázka. Sám obžalovaný se v úterý snažil senát Krajského soudu v Hradci Králové přesvědčit, že platí první možnost. „Jsem vývojář, ne ekonom," prohlásil obžalovaný.

Státní zástupce ho však viní, že svého společníka v podnikání připravil o 24 milionů korun a bance Equa bank způsobil škodu téměř 39 milionů korun.

Sliboval 60 milionů, ale neměl nic

Příběh se začal odvíjet už před více než deseti lety, kdy letecký nadšenec a majitel pilotního průkazu dostal během svého pracovního působení v Německu nápad vyprojektovat a uvést do provozu vrtulník s koaxiálním rotorem. Vrtulníky se dvěma protiběžnými rotory posazenými nad sebou se v civilním letectví vyskytují výjimečně. Technologie jejich výroby je složitá, takže je vyrábí jen málo firem.

Podle obžaloby Kult v médiích zveřejnil svůj záměr vybudovat v Kvasinách továrnu na výrobu malých vrtulníků. Bezpilotní víceúčelové stroje měly být určeny k monitorování silničního provozu, detekci chemických látek a záření, ale i k průzkumu bojových oblastí.

Tyto plány zaujaly majitele firmy na výrobu letadel, který se s Kultem v roce 2012 spojil. „Nabídl mu společné podnikání s tím, že výstavba zamýšlené továrny se může uskutečnit formou dostavby výrobní haly v Chocni – Dvořisku," píše se v obžalobě.

Kult podnikateli tvrdil, že na dostavbu haly dá 60 milionů korun. Později se však ukázalo, že v té době měl na účtech sotva pár set tisíc korun. Zato milion korun dlužil a navíc ručil za milionové úvěry.

Arabští investoři neuspěli
Lákavé informace o technických a letových vlastnostech vrtulníku přilákaly i zájemce ze zahraničí. Podle policie vyplatila investiční společnost ze Saudské Arábie Kultovi 150 tisíc dolarů určených na dokončovací fázi spočívající hlavně v certifikaci stroje. Kult však peníze použil mimo jiné k uhrazení svých předchozích dluhů. S arabskými investory pak podepsal i smlouvu o odprodeji celého projektu za 1,85 milionu dolarů, tedy přibližně za 35,2 milionu korun. „Kupující před převodem peněz chtěli vidět stroj ve vzduchu, a proto navštívili celkem třikrát ČR," uvedli policisté. Jenže kromě výmluv se zástupci společnosti ničeho nedočkali, a když jim došla trpělivost, podali trestní oznámení. Policie tak v roce 2014 obvinila Kulta z dalšího podvodu.

Prohrabával lidem stoly a udával

Podnikateli také sliboval, že do jeho firmy vloží vývoj svých projektovaných vrtulníků Heros a MK-90. „U těchto strojů nebyly žádné reálné vyhlídky na ukončení vývoje, a tak ani nemohlo v dohledné době dojít k zahájení výroby," upozornil státní zástupce Jiří Viesner.

Těmito nabídkami Kult podnikatele přesvědčil a muž na něj převedl 60 procent obchodního podílu své firmy. Kult mu za to měl zaplatit dva miliony korun. Smlouvu nedodržel.

„Nešel jsem do toho s tím, že chci někoho podvést nebo dokonce okrást," hájil se včera Kult. Ve své řeči před soudem naznačil, že P. T. nebyl důvěryhodný. „Někteří lidé mě varovali, že střídá společníky jako ponožky a málokdo s ním vydrží. Mojí chybou bylo, že jsem si myslel, že ho zvládnu," řekl.

Pak popisoval, že podnikatel byl nespolehlivý, na valné hromady ani k notářce nechodil, nebo z jednání odcházel. „Proto jsme nebyli schopni odkoupit jeho podíl," vysvětloval obžalovaný.

Podle něj P. T. navštěvoval firmu jen v noci, „prohrabával lidem stoly" a čmáral jim popisovačem do dokumentů. Navíc disponoval účtem společnosti, čehož využíval k tomu, že při platbách upřednostňoval své kamarády.

„Udával nás a posílal na nás kontroly z finančáku a dalších institucí. Za mými zády vyvolal jednání v bance, že mě obejdou. Naši spolupracovníci v Německu z toho byli frustrovaní," líčil Kult. Navíc reálná hodnota firmy prý byla daleko nižší.

Je to vojenské tajemství!
„Projekt Heros je moje myšlenka. Nositelem autorských práv jsem já. Ale registrována je nemám," řekl Kult.
O tom, v jakém stadiu vývoje nyní vrtulník je, však odmítl vypovídat s tím, že tyto informace podléhají vojenskému tajemství. "Ale vyrábí se a létá," tvrdil obžalovaný.

Já jsem s ním poletoval…

Kult také odmítl, že by vývoj jeho vrtulníků nebyl ukončen. Řekl, že jejich zavedení do výroby zabránilo jen insolvenční řízení: „Pakliže by můj stroj (MK-90) nebyl zadržen, teď už by se určitě vyráběl," řekl. Ve své výpovědi také uvedl, že jediný prototyp tohoto vrtulníku dostal certifikát na Slovensku. V Česku totiž podle něj není žádný expert, který by byl schopen konstrukci vrtulníků posoudit.

„MK-90 letu určitě schopný je, já jsem s ním poletoval. Tehdy jsem na let vzal i svého čtyřletého syna… Jsem ochoten s tím prototypem letět i teď," tvrdil soudu, na což předseda senátu Luboš Sovák reagoval jednoznačným: „Radši ne…"

Hlavní líčení bude v dalších dnech pokračovat.