Pomlázka versus pokutový bloček

Mnozí z koledníků po takové „výslužce“ sednou na kolo či do auta a jedou k další rodině s vidinou naplnění štamprlete.

Některé z nich poté také stihne od policistů spravedlivý trest.

Ti mají oproti pomlázce totiž podstatně účinnější zbraň pokutový bloček.

Kdyby mohli v budoucnu zákonodárci zasáhnout do zákona o policii, mohli by tam vložit speciální „velikonoční policejní paragraf,“ který by se týkal styku policisty s pokutovaným koledníkem.

V rámci zachování tradice by mohl právě policista místo obligátního „Jménem zákona,“ zastavit takového koledníka koledou, například „Hody hody doprovody, seberu vám nějaké body. A řidičák k tomu, pěšky jdete domů“.

Nejen z policejních statistik totiž vyplývá, že právě o Velikonocích jen málokdy narazí policista na střízlivého řidiče, a mezi ně se počítají i kolaři.

Nehodovost o svátcích vzrůstá

Riziko nehody s opilým řidičem nebo i cyklistou či chodcem pravidelně prudce narůstá právě o Velikonocích.

Podle tuzemských pojišťoven o těchto svátcích roste počet nehod způsobených alkoholem o 50 až 100 procent.

„V období Velikonoc je zhruba dvakrát větší pravděpodobnost, že ve vozidle, které způsobilo nehodu, sedí podnapilý řidič,“ uvedl ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král.

Česká pojišťovna na základě dat z předchozích let eviduje po Velikonočním pondělí proti běžným pondělkům vždy zhruba padesátiprocentní nárůst škod, za nimiž je alkohol.

Řidiči motorových vozidel ovšem nejsou zdaleka jedinými účastníky silničního provozu, kteří se v tomto období pohybují na silnicích a v jejich blízkosti s alkoholem v krvi. Jsou to rovněž cyklisté a chodci.

Na nárůstu počtu velikonočních nehod se podle mluvčí pojišťovny Allianz Dagmar Koutské projevuje i to, že poprvé vyrážejí na silnice i sváteční jezdci, kteří celou zimu nejezdili. Bývá také zvýšený provoz, protože polovina republiky se přesunuje k příbuzným a známým.

Policisté jsou připraveni

„Od pátku do pondělí máme pro celou republiku připravena bezpečnostní opatření, která budou zaměřena zejména na dohled nad významnými silničními tahy,“ řekla tisková mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová s tím, že budou probíhat také regionální akce zaměřené na problematiku alkoholu a dodržování silničních pravidel.

„S ohledem na začínající velikonoční svátky byl ze strany Policejního prezidia vyhlášen zvýšený dohled nad silničním provozem včetně následné dopravní akce, do které se zapojí i naši policisté,“ dodala krajská policejní mluvčí Iva Kormošová.

Jak neskončit na záchytce

Deník zjišťoval, jak se na případný nával „příležitostných“ alkoholiků připravila hradecká protialkoholní záchytná stanice. „Nějak speciálně se na Velikonoce nechystáme. Stabilně tu máme připraveno osm lůžek. Nemáme ani nijak posílenou službu,“ řekla staniční sestra hradecké záchytné stanice. Dodala, že v případě potřeby se opilci odvážejí na záchytnou stanici do Pardubic. „Ale nemyslím si, že tu bude narváno. Pracuji tu přes dvacet let a zatím jsme situaci vždy zvládli,“ uvedla staniční sestra. Dodala, že noc na záchytce stojí dva tisíce korun. „Aby tady lidé neskončili, tak radím nemíchat a pít s mírou. A vůbec nejlepší je o svátcích vůbec nepít. To se týká hlavně těch mladých, kteří ještě nemají s alkoholem zkušenosti.“