Čtyři roky loupení, přes čtyři stovky vybílených domů. To je bilance gangu čtyř Poláků, jejichž případ se po odvolání opět vrátil krajskému soudu. Přezdívku „navrtávači“ zloději dostali podle metody, kterou se vkrádali do domů, navrtávali totiž okenní rámy. Jejich pozornosti neušly ani domy v okolí Hradce Králové.

V obří kauze, která se táhne už od roku 2013, chybí už jen jeden střípek. Včerejší jednání mělo vyřešit případ posledního z vykradačů, Piotra Jarosińskiho. Jarosiński odmítá, že by se na loupení podílel v takové míře, jak tvrdí soud. Finální rozhodnutí včera nepadlo.

KRÁTKÁ PAMĚŤ

Devětatřicetiletý Piotr Jarosiński se na včerejším jednání odkázal na své předchozí výpovědi, jelikož si zločiny podle svých slov už nepamatuje. V dřívějších výpovědích řekl, že k vloupačkám ho přivedl jeho bratr Henryk Roman Kaczanowski. Na nápad svého bratra kývl proto, že v tu dobu neměl práci a byl bez peněz. Připustil, že znal i dalšího ze čtyřlístku zlodějů, Radoslawa Stanislawa Kuklu. S ním ale do akce nikdy nejel.

Dříve také vypověděl, že trasy i domy vybíral vždy jeho bratr. On sám většinou ani nevěděl, kde je. Do domů se vloupával také jen bratr. K tomu využíval štípačky na plot i přístroj pro noční vidění. Na lup se oba pokaždé převlékli, nově koupené boty po vloupání zahodili.

Čtveřice měla na území Česka řádit od roku 2009 do roku 2013. Jarosiński se přiznal pouze ke čtyřem vloupáním v roce 2013, včera ale řekl, že v datech se možná mýlil a připustil, že se loupeží nejspíš účastnil i dřív. Vždy ale pouze hlídal, stál na jednom místě podle instrukcí bratra. Nebyl si ale jistý, jestli hlídal za plotem, nebo i na pozemku. Nebyl schopný říct ani to, zda s bratrem za noc „udělali“ víc domů, nebo jen jeden.

Trvá ale na tom, že si přišel maximálně na třicet tisíc korun a přímo v domě nikdy nebyl.

UŠKODILO MU KOUŘENÍ

Proti tvrzení Jarosińskiho ale mluví důkazy. Jeho stopy DNA se totiž nenašly jen před domy, ale i na pozemcích a ve dvou případech i uvnitř domu. Doplatil na to, že je vášnivý kuřák. Jeho DNA se totiž našlo třeba na nedopalcích. Podle stop i podle výpovědí jeho bratra se podílel na daleko více činech, než tvrdí. Loupením způsobil škodu za několik milionů korun.

Piotr Jarosiński v závěrečné řeči vsadil na lítost: „Chtěl bych se omluvit za to, co jsem spáchal a chci poprosit, aby soud trest zkrátil, případně ho odložil.“ Dodal, že má v Polsku práci, musí se starat o rodinu a dál páchat trestné činy nehodlá.

Vzhledem k recidivě a výši škody státní zástupce pro obžalovaného požaduje nejméně pět let ve vězení a také vyhoštění z republiky na dobu neurčitou. Polákův obhájce připomněl, že Jarosiński kvůli kauze strávil dva roky ve vazbě a případ se táhne už roky. „Ta dlouhá doba je pro něj snad ponaučení,“ podotkl.

V minulosti krajský soud Polákovi uložil trest 3,5 roku vězení a vyhoštění na deset let. Proti tomu se ale odvolal, vrchní soud rozsudek zrušil a případ vrátil krajskému soudu. Konečný verdikt si Jarosiński vyslechne 20. dubna.