Nepřiměřená rychlost, nezodpovědné parkování, ale i nebezpečné předjíždění.

Administrace přestupků, které v příhraničním regionu na silnicích spáchají zahraniční řidiči, tvoří podstatnou část policejní a úřednické práce. Na vymáhání pokut od cizinců jsou však tuzemské orgány často krátké.

Třeba v Adršpachu se v posledních dnech setkávají s masivním přílivem polských turistů. Policie tu řešila problémy s odstavováním aut, ale i s chováním na silnici.

„Když řidič nezaplatí v hotovosti, máme několik možností. V případě vážného provinění uložíme kauci, vypíšeme složenku nebo nabídneme terminál na platební karty,“ říká Eva Prachařová, mluvčí Policie České republiky z Náchoda. Proplacení je následně v gesci celní správy.

Právě s vymáháním pokut má ale starosti třeba i královédvorská městská policie. Obsluhuje totiž průjezdové radary v okolí města. Radary přitom od ledna do března zaznamenaly ve Dvoře Králové a okolních obcích celkem 6200 přestupků. Takřka čtvrtina případů jde přitom na vrub cizinců.

„Do této doby jsme do zahraničí zaslali 5 tisíc dopisů s výzvou o zaplacení částek za překročení rychlosti. Většinu adresujeme do Polska. Vymahatelnost pokut od zahraničních řidičů se ale pohybuje na zhruba 15 procentech,“ odhaluje realitu mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

Také Martina Kolinská z celního úřadu Královéhradeckého kraje potvrzuje, že vymáhání pokut od cizinců je problematické. „Pokud uloženou pokutu řidič nezaplatí na místě, je vymáhání obtížné. Dotčený si dopis často třeba ani nevyzvedne na poště,“ říká Martina Kolinská.

O problému s vymáháním pokut od cizinců státní úřady přitom dlouhodobě ví. Zmínil se o něm při návštěvě regionu také ministr dopravy Dan Ťok, dnes ministr v demisi. Už v červenci loňského roku slíbil v Kocbeřích urychlenou nápravu. Dosud zůstalo jen u slov.

K vybírání mezinárodních pokut přitom vybízí i Evropská unie. Směrnice, kterou vydala, je od roku 2014 součástí tuzemského zákona o silničním provozu.

Například královédvorská radnice ale na vymáhání s žádným úřadem v zahraničí nespolupracuje. „Přeshraniční vymáhání pokut je složité. V České republice pro něj neexistuje nástroj, zároveň neexistuje ani jednotný registr dlužníků ze zahraničí,“ upozorňuje Miroslava Kameníková ze Dvora Králové. „Pokud takového cizince kontroluje Policie ČR, nemá například možnost zjistit, že je dotyčný dlužníkem za dopravní pokuty. Je na Ministerstvu dopravy, aby se problémem zabývalo,“ doplňuje.