Příběh

„Má prý rád své soukromí, a tak ho nechce ani nikomu jinému narušovat. Kanceláře mu připadají neosobní, proto krade v nich,“ doplnil rychnovský policejní komisař Roman Popiolek profil zkušeného recidivisty, který jako by vypadl z prvorepublikových kriminálních příběhů policejního rady Vacátka.

Šestačtyřicetiletého muže přivezli z výkonu trestu. V Plzni byl odsouzen k dvouletému trestu, ten se mu teď zřejmě o něco prodlouží. V Rychnově na počátku roku vykradl tři kanceláře, další v Trutnově a Novém Městě nad Metují. V kraji má celkem na svědomí 7 přečinů krádeže. „Tak kolik toho na mě, pane komisaři, máte? Já už jiný nebudu, říkal mi tady a ochotně nám krádeže popsal,“ vypravuje kriminalista.

V Rychnově nad Kněžnou se na začátku roku zvýšil počet vloupání do kanceláří firem. Kriminalisté začali vyhodnocovat fakta podle způsobu chování, provedení na místě, podle předmětu zájmu. Usoudili, že by vše mohl mít na svědomí jeden pachatel. „Vždy v podvečerních hodinách stejným způsobem, pomocí šroubováku někdo „vyháčkoval“ dveře a vlezl dovnitř. Takto se v Rychnově dostal do tří firem,“ potvrdil kriminalista Roman Popiolek.

Policisté nejprve tipovali místní pachatele, z nich na to nikdo nevypadal. Později zjistili, že obdobná trestná činnost se opakuje vždy tři čtyři dny za sebou v různých místech po celém kraji. Popiolek vyhodnotil , jaké stopy se nacházely na těchto místech, a zjistil, že způsob provedení odpovídá rychnovským krádežím. Policie zkontrolovala místní ubytovny – na jedné z nich bydlel v době odpovídající krádežím cizí člověk. „Lustrací jsme přišli na to, že to je recidivista, který má z minulosti za sebou stejnou trestnou činnost, prováděnou naprosto stejným způsobem,“ popsal pátrání policejní komisař, který byl letos na začátku roku oceněn jako kriminalista roku Královéhradeckého kraje.

Kriminálka měla jasno a začala pravděpodobného pachatele stopovat, vyhlásila po něm pátrání. On však mezitím musel nastoupit do výkonu trestu, který měl nařízen z předchozí doby – v Plzni dostal souhrnný dvouletý trest. Po nutných administrativních úkonech byl tento týden přivezen do Rychnova nad Kněžnou k výslechu. „Trestnou činnost nám plně doznal,“ doplnil Popiolek.

Podle výpovědi pachatel rozhodně není hloupý člověk, i když má za sebou již sedm trestů. Jeho způsob obživy vypadal tak, že přijel na místo, ubytoval se, chodil po městě a vytipoval si objekty. Jeho doménou byly dvoukřídlé nebo obyčejné nezabezpečené dveře. „Hezky jsme si popovídali, pokud se to tak dá říct. Chlapi spadla klec, máte toho na mě hodně? A nešlo by to nějak? Nešlo, tak jo,“ reprodukoval Popiolek, jak se dal pachatel do vyprávění.
Má prý výbornou paměť, místa krádeží přesně popsal: „Nebylo zamčeno, dole svítil stromeček, tak jsem šel nahoru,“ přiblížil dále policejní komisař vyprávění zloděje, který prý potřeboval další peníze na pivo a sázky. Zašel si popít, zahrál si automaty a druhý den zkusil další kancelář: „Cvak cvak, otevřu šuplík a koukají na mě tisíce, to jsem byl mile překvapen,“ zopakoval kriminalista upřímné doznání zkušeného muže, který o sobě tvrdí, že nezasahuje lidem do soukromí, není násilník, ale jen „klasický“ zloděj. „Něco podobného už jsem dlouho nezažil, fajnšmekr, jako za starých časů,“ konstatoval komisař Roman Popiolek.

(zen)