Brutální útok

„Ve středu jsme na tísňovou linku přijali oznámení o nálezu dvou osob, z nichž pouze jedna jevila známky života,“ řekla tisková mluvčí krajských policistů Ivana Ježková s tím, že se okamžitě rozjela pátrací akce po možném pachateli.

Že šlo o cizí zavinění, bylo totiž ihned zřejmé. „Žena utrpěla mnohočetná bodnořezná poranění, tupá poranění v obličeji a několik tržných ran na temeni a týlu,“ uvedla mluvčí Ježková.

Dodala, že ženin manžel naštěstí útok přežil, ale :… s mnohočetnými bodnořeznými poraněními byl v kritickém stavu okamžitě převezen do nemocnice.“

Do této chvíle nebyl schopen poskytnout žádné svědectví. „Již při prvotním ohledání bylo zřejmé, že manželé byli napadeni velmi brutálním způsobem. Mohlo se jednat buď o psychicky narušeného člověka či narkomana,“ dodala mluvčí s tím, že okruh podezřelých se zastavil na počtu patnáct.

Podezřelí byli postupně předvedeni k výslechu. A byla to trefa do černého.

Nůž a kladivo

Právě mezi patnáctkou vytipovaných osob byl i soused seniorů, drogově závislý a problémový osmnáctiletý mladík. „Ten se při výslechu k činu doznal a ještě ve večerních hodinách mu policisté sdělili obvinění pro zločin vraždy a přečin porušování domovní svobody,“ řekla mluvčí Ježková. Dodala, že z jeho výpovědi je prozatím zřejmé, že ho k činu vedl sousedský spor.

„Řekl, že se k manželům dostal přes fyzický odpor muže, který se pokoušel proti jeho vstupu do bytu aktivně bránit. V bytě našel mladík nůž a kladivo, kterými na seniory zaútočil. O brutalitě jeho útoku svědčily krevní stopy po celém bytě,“ uvedla Ježková.

Policisté při vyšetřování zjistili, že se jedná o mladíka, který má základní vzdělání. „Nikdy nenastoupil do žádného zaměstnání a živil se různým způsobem. Přes jeho velmi mladý věk byl v minulosti již několikrát trestně stíhán pro drogové delikty a majetkovou trestnou činnost,“ poznamenala mluvčí.

Ještě v průběhu včerejšího dne podali krajští kriminalisté k rukám státního zástupce návrh na uvalení vazby. Pokud bude obviněný mladík odsouzen, hrozí mu až 20 let, případně trest výjimečný.