Svým jednáním podle policie způsobil škodu v celkové výši 783 tisíc korun, informovala o tom mluvčí hradecké policie Anna Pešavová. Muži v případě prokázání viny hrozí až osmileté vězení.

„Obviněný muž v srpnu 2008 uzavřel smlouvu o poskytnutí úvěru na více než dvacet tisíc  korun. Ve smlouvě se zavázal k pravidelným měsíčním splátkám po dobu šedesáti  měsíců, což neplnil. Z úvěru zaplatil pouze část a pak ho přestal úplně splácet," řekla Pešavová.

Dodala, že ve stejném roce přemluvil svou bývalou manželku, aby mu ručila na půjčku půl milionu korun svým bytem v Hradci Králové. Žena bývalému manželovi uvěřila a poskytla mu svůj byt jako záruku ke smlouvě" uvedla mluvčí Pešavová.

Přišla o byt

Muž však uhradil na splátkách jen přes tři procenta z celkového dluhu a pak úvěr nehradil.

„Nakonec byla žena nucena kvůli hrozící exekuci byt prodat a vzniklý dluh ve výši 740 tisíc korun společnosti zaplatit. Ženu, která žila pouze z částečného invalidního důchodu, uvedl v omyl, i když věděl, že nemá dostatek financí na úhradu svých dosavadních závazků a že nebude schopen půjčku hradit," řekla policejní mluvčí.

Podle policie další podvod muž spáchal v únoru 2009, kdy si půjčil další peníze, ale opět nesplácel. „Tak jako v předchozích případech si byl vědom, že nemá dostatečné množství finančních prostředků na splácení," uvedla mluvčí Pešavová.

Muž policistům řekl, že při uzavírání smluv věděl, že mu jeho výdělek na splácení nebude stačit. Údajně počítal s příspěvkem na splácení od exmanželky, se kterou měli sjednanou ústní dohodu.

Muži, jenž je vyšetřován na svobodě, hrozí až osmileté vězení.