Obžalovaný, kterému hrozí pět až deset let odnětí svobody, v pondělí u Krajského soudu v Hradci Králové připustil, že ve firmě Z+D obchod, kde působil jako jednatel, ve skutečnosti figuroval jako takzvaný bílý kůň.

Žalobce: Věděl, že jeho funkce je jen formální

Z toho Halamu viní i státní zástupce Petr Kouble. „Toto postavení přijal z podnětu dosud neustanovených osob za úplatu a s vědomím toho, že jeho jmenování jednatelem je pouze formální a že povinnosti vyplývající mu z funkce a zahrnující i zajištění vedení účetnictví a plnění daňových povinností si nebude řádně plnit on, ani nikdo jiný," uvedl.

Bílí koně
Halama, kterého už v minulosti soudilo několik pražských soudů za podvod, zpronevěru či legalizaci výnosů z trestné činnosti, zřejmě nebyl jediným bílým koněm v tomto případu. Jeho společnost totiž kupovala pohonné hmoty od slovenské společnosti Ratoh, v jejímž čele stál Tohir R. „Vše se odvíjelo od jeho příkazů," uvedl jeden ze svědků. Podle soudních spisů však Tohir R. ještě v roce 2007 pracoval jako pomocný dělník v Jílovém u Prahy.

Společnost naoko sídlila v jednom domě v Jičíně. Jeho majitel, který v té době objekt rekonstruoval, policii řekl, že žádnou firmu Z+D obchod nezná. O to, aby mohla mít nějaká firma v domě sídlo, ho prý požádala jeho známá. Později prý měl hodně starostí s tím, aby tato adresa jako sídlo firmy byla vymazána.

Podle obžaloby Halama přinejmenším od května do července 2013 ponechal faktické vedení společnosti zatím neznámým osobám a a umožnil jim přístup k bankovnímu účtu firmy, i když věděl, že budou obchodovat s pohonnými hmotami a že nikdo nezajistí vedení účetnictví ani placení daní.

Dopaden po vydání evropského zatykače

Obžalovaný u soudu řekl, že měl podezření, že se děje něco protiprávního. „Ovšem společnost nezrušil," komentoval to žalobce.

Halama zřejmě dobře věděl, co mu hrozí, proto utekl a policie po něm musela vyhlásit pátrání. „Hlavní líčení mělo být vedeno jako proti uprchlému," řekl včera předseda senátu Miroslav Mjartan. Pak byl na Halamu vydán dokonce evropský zatýkací rozkaz – a právě téhož dne ho policie dopadla. Soud vzápětí rozhodl, že na něj bude uvalena vazba.

Hlavní líčení pokračuje výslechem svědků.