Případ je velmi spletitý. Nejdříve byla z týrání synů podezřelá matka, později však byl obviněn a před soud postaven jejich otec.

Podle obžaloby jim od útlého dětství i za malá provinění vulgárně nadával a bil je, a když od něj manželka i s oběma dětmi odešla, využil toho, že je dostává do střídavé péče, a začal je citově týrat. Tvrdil jim prý například, že matka je zlá, že je šamanka, hrozí jim násilím a zabitím a dává jim drogy, po nichž se nemohou hýbat. Děti navíc nutil, aby to opakovaly.

„Zneužíval je jako svědky údajných událostí, získával je na svoji stranu, bránil jim ve styku s matkou a emočně je ovlivňoval v její neprospěch," uvedla státní zástupkyně Lucie Žabková.

U chlapců se brzy projevily velmi vážné psychické problémy: rozvinul se u nich syndrom zavrženého rodiče a posttraumatická stresová porucha, kterou bylo u staršího z nich nutné léčit antidepresivy. Chlapec navíc trpěl sebevražednými sklony či panickými stavy.

Děti se musely léčit

Otec se dokonce obrátil na pracovníky Fondu ohrožených dětí, aby je přesvědčil, že matka děti týrá a že je má mít v péči on. Když pracovníci fondu zjistili, v jakém psychickém stavu chlapci jsou, umístili je do Klokánku. Tam se však děti svěřily, k čemu je otec naváděl – a v případu došlo k obratu.

Muž vinu od začátku popírá. Jeho výpověď u soudu trvala dva dny a během ní ženu mimo jiné obvinil, že provozuje šamanské praktiky a že celý případ zosnovala se svým přítelem.

Jeho bývalá manželka to odmítla. „Hned poté, co jsem od něj odešla, o mně začal šířit pomluvy, že jsem členka sekty, anorektička a bulimička," řekla včera u soudu.

Střídavou péči, na níž se dohodli, prý muž už po pár týdnech přestal dodržovat a děti k ní nepustil.

Báli se, že jsou dárky od matky prokleté

Do nebezpečného plánu navíc od začátku zapojil i své rodiče. „Když nás někde potkali, hned staršímu synovi psali SMS, jestli jedeme na slet čarodějnic," vypověděla žena. Podle ní však děti otcovým smyšlenkám postupně podléhaly: „Tvrdil jim, že usiluji o jejich život, a zvláště pro mladšího syna byla představa, že jsem čarodějnice, prostě úděsná."

Chlapci pak přestali chodit do školy a zůstali zavření ve vile, kde žil otec a prarodiče. Když za nimi matka přijela, srazil ji prý otec před očima jednoho ze synů k zemi a zavolal na ni policii.

V době, kdy děti byly v Klokánku, nemohla za nimi, protože ji odmítaly. Sedávala tedy v ústavu na zahradě, aby viděly, že je normální a zdravá

„Odmítaly i dárky ode mě s tím, že jsou prokleté a začarované," řekla včera matka, která při některých částech výpovědi plakala.

Teprve po čtyřech měsících s ní byly děti schopné mluvit. Soud pak zakázal otci, aby se s nimi stýkal. Vážnými psychickými následky však chlapci trpí stále.

Ve středu jednání pokračuje.