„Nebylo prokázáno, že tento skutek spáchal obžalovaný,“ řekl předseda senátu Miroslav Mjartan. Rodina a příznivci Lukáše Nečesaného tuto zprávu během vyhlašování rozsudku přivítali radostnými výkřiky a soudce je musel upozornit, aby se zklidnili.

Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupkyně Lenka Faltusová, která pro Nečesaného i tentokrát žádala 13 let za pokus o vraždu, proti verdiktu na místě podala odvolání.

Nečesaný (25) byl obžalován, že v únoru 2013 napadl polenem kadeřnici v Hořicích, a když upadla do bezvědomí, sebral jí doklady a deset tisíc korun.

Předcházející verdikty mladíka uznaly vinným a poslaly ho nejprve na 16 a později na 13 let do vězení. Rozsudky dvakrát zrušil Nejvyšší soud a případ vrátil zpět do Hradce Králové, podruhé s pokynem, aby se případem zabýval jiný senát.

„Nejvyšší soud uložil novému senátu, aby respektoval jeho právní názor,“ řekl soudce Mjartan.

Podle jeho slov Nejvyšší soud vymezil zásadní spornou otázku: zda je obžalovaný totožný s osobou, která tento zločin spáchala. „Vina obviněného musí být prokázána bez jakékoli pochybnosti, jinak je třeba aplikovat pravidlo 'v pochybnostech ve prospěch obviněného',“ uvedl Miroslav Mjartan.

Podle něj se důkazní situace během nového projednávání nezměnila a mezi hlavní problémy při rozhodování soudu tak stále patřila věrohodnost výpovědi napadené kadeřnice a vyhodnocení pachových stop z místa činu.

Soud nemohl vyloučit amnézii

„Poškozená ve svých výpovědích věci nevylíčila shodně. Byla mezi nimi řada rozporů a nejasností,“ upozornil předseda senátu.

Napadená totiž při prvním soudním jednání řekla, že by pachatele už nepoznala, později však za útočníka označila Nečesaného, a od té doby na tom trvala.

Soudce Mjartan podotkl, že poškozená nepůsobila jako někdo, kdo by si chtěl něco vymýšlet nebo kdo by chtěl někomu ublížit. Podle některých znalců však její výpověď nemůže být zcela věrohodná, protože možnost amnézie po vážném úrazu hlavy je velmi vysoká, takže může chybět paměťová stopa na dobu před a po události. Ani soud tedy při posuzování případu nemohl amnézii vyloučit.

Předseda senátu shrnul i ostatní důkazy, o nichž měl soud pochybnosti. Svědkyně, která údajně viděla Nečesaného přicházet do kadeřnictví, popsala jeho oblečení, ale to se podle soudu neshodovalo s oděvem, který měl obžalovaný toho dne na sobě. Nepodařilo se najít klacek či poleno, jímž byla kadeřnice podle své výpovědi napadena, a na místě nebyly nalezeny žádné zbytky dřeva. K pachovým stopám uvedl, že z kadeřnictví nebyly odebrány hned po činu, ale až později.

Soudce připomněl, že Nečesaný byl v té době nevyzrálý a nezodpovědný, podle znalců však nebyl nikdy chorobně závislý na drogách a jeho agresivita nebyla výrazně vyšší, než je průměr u většinové společnosti.

„Řady věcí se (obžalovaný) mohl dopustit, ale je otázka, zda to bylo prokázáno v potřebné míře,“ řekl Miroslav Mjartan.
Případem se nyní bude zabývat Vrchní soud.

Soud s Lukášem Nečesaným
Lukáš Nečesaný u soudu: Trvám na své nevině

Jedna rána za druhou…

Brutální útok se odehrál v únoru 2013. Pachatel vešel do hořického kadeřnictví těsně před zavírací hodinou, řekl kadeřnici, že chce ostříhat, a pak ji napadl polenem, kterým ji mlátil po hlavě.

„Byla to jedna rána za druhou… Pak jsem šla k zemi a probrala se až v nemocnici,“ vypověděla u soudu poškozená. Z bezvědomí se probrala až po pěti dnech.

Policisté Nečesaného, kterému tehdy bylo 21 let, zadrželi několik dní po činu. Mladík v té době žil u prarodičů a na radu rodiny, které se svěřil, že osudného večera se chtěl nechat v kadeřnictví ostříhat, ale žena ho odmítla s tím, že už zavírá, se policii přihlásil jako svědek. Po několika dnech však byl zadržen jako podezřelý a soud na něj uvalil vazbu.

To, co dělal osudného podvečera, vylíčil u prvního hlavního líčení téměř minutu po minutě. Do kadeřnictví prý přišel z doučování, kde se připravoval na maturitu, ale v provozovně bylo už zhasnuto, a ještě když stál v chodbičce, mu kadeřnice řekla, že už končí, a tak ihned odešel. Později se učil, měl schůzku s dívkou, a když se na sociální síti dozvěděl, že se v kadeřnictví něco stalo, šel se tam podívat.

„Od začátku trvám na své nevině, skutek, který mi je kladen za vinu, jsem nespáchal. Nikdy bych nic takového neudělal. Je odporným činem a modlím se, aby pravý pachatel byl konečně potrestán,“ uvedl u Krajského soudu v Hradci Králové. Za čtyři roky, které uplynuly od prvního hlavního líčení, došlo v jeho životě k velkým změnám. Konečně si dodělal maturitu, oženil se, stal se otcem a nyní studuje třetí semestr na vyšší odborné škole ekonomické.

Kdo tedy útočil na kadeřnici?

Obhájci Nečesaného nejdříve poukazovali na to, že čin mohl spáchat syn napadené kadeřnice. Podle obhájců měl k činu motiv, protože v té době se potýkal s finančními problémy.

Později se u hlavního líčení objevilo jméno Vítězslav Mádle, který prý několik dní před činem bydlel v hořickém hotelu blízko kadeřnictví. Při posledním hlavním líčení se obhajoba vrátila opět k synovi poškozené a chtěla předvolat muže, který měl dosvědčit, že se po činu choval, jako by měl z něčeho velké obavy.

Dalším možným podezřelým je podle soudu mladý muž, kterého jedna z hlavních svědkyň viděla přicházet do kadeřnictví a zřejmě ho považovala za Nečesaného.

Muž však přicházel z opačného směru, v čase, kdy už byl Nečesaný pravděpodobně  doma, a jeho oblečení neodpovídalo popisu obžalovaného. „Mezi odchodem obviněného a příchodem dalšího mladého muže - možného pachatele - uplynulo asi pět minut,“ řekl v pondělí soudce.