Incident se odehrál v noci ze soboty na neděli. Dvojice mladíků podezřele se pohybující kolem dveří k záchodům si všimli strážníci nejprve na kamerách, které prostor monitorují. „Protože se v poslední době opakovaně stalo, že někdo dveře poničil, vyslali jsme na místo hlídku. A ta bohužel našla na místě poškozené dveře bez kliky a mincovníku,“ řekl městský policista Jan Bábik.

Hlídka prohledala okolí a vandaly ve věku od 17 do 21 let našla na nedalekém vlakovém nádraží. Jeden z nich měl mincovní kliku u sebe v batohu. „K nalezení vandalů pomohly kamery, které jsou nyní v Uffu jinak umístěné. Je z nich kvalitnější obraz, na kterém je lépe rozpoznat případná trestná činnost a také jsou lépe vidět postavy pachatelů. I díky tomu strážníci věděli, koho mají po okolí hledat,“ oznámil Roman Kyncl z městské policie.

Vstupní dveře s mincovní klikou na pětikoruny se stávaly terčem zlodějů a vandalů opakovaně. „V klice jsou peníze, které jsou cílem zlodějů. Zámek vylámou a vyberou ho, přitom ho zničí a poškodí navíc i samotné dveře,“ uvedl ředitel Uffa Libor Kasík. Za loňský rok stály opravy 150 tisíc korun.

Město se proto rozhodlo posílit u vstupů do toalet kamerový systém. „Nechtěli jsme službu omezovat, ale mít záchody přístupné 24 hodin denně. Městská policie díky kamerám do těch míst vidí lépe a bude schopná dřív a razantněji zasáhnout,“ dodal Kasík.

A opravdu, nyní se díky kamerám povedlo chytit dva místní zloděje. Strážníci je ihned předali Policii ČR. „Jeden z pachatelů má za sebou bohatou trestní minulost, za majetkovou trestnou činnost už byl odsouzený. Navíc je nyní stíhaný za další trestné činy,“ sdělil policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Stachelberg opět pouští turisty do podzemí.
Stachelberg opět pouští turisty do podzemí