Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve čtvrtek oficiálně potvrdila informaci, kterou média získala už během středy: otcem dítěte Petry Janákové, které v prosinci loňského roku zplodila ve vazební věznici v Hradci Králové, je jiný vězeň, nikoliv některý z dozorců, jak Janáková tvrdila.

„Detailním prověřováním a následným porovnáním vzorků DNA dítěte a námi vytipovaného otce jsme došli k závěru, že biologickým otcem dítěte není nikdo z příslušníků Vězeňské služby ČR,“ napsala mimo jiné mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Křivé obvinění tří dozorců, které Janáková v souvislosti se svým těhotenstvím nařkla ze znásilnění, zřejmě zůstane bez trestu. „Předpokládám, že státní zástupce by takový návrh odložil, takže by se případ ani nedostal k soudu,“ řekl Deníku právník, který si přál zůstat v anonymitě. „Pokud byla Janáková odsouzena k třicetiletému vězení, každý další trest by takzvaně nebyl účelný.“

Petra Janáková byla odsouzená na třicet let za mřízemi kvůli loupežné vraždě. Teď se volně pohybuje na veřejnosti.
Janáková podle genetických testů zplodila dítě s vězněm. Ve vazbě

Osudem dítěte, které Janáková porodila na konci srpna a které pro ni, odsouzenou chladnokrevnou vražedkyni (společně se svým bývalým manželem před dvěma lety střelou zezadu do hlavy na Jičínsku popravila kvůli penězům sběratele mincí, a další vraždy plánovala) znamenalo automatickou propustku z vězení na patnáct měsíců, se však soudy zabývat budou. Janáková se totiž příští rok v září musí vrátit do vězení, ve kterém stráví dalších 28 let. A protože je, laicky řečeno, těžký zločinec, nemůže se svým dítětem pobývat ve věznici pro matky s dětmi ve Světlé nad Sázavou. Případ tak podle citovaného právníka bude řešit opatrovnický soud, který dítě svěří někomu z nejbližší rodiny, případně je umístí do ústavu. Bezprecedentní případ Petry Janákové inspiroval poslance k vypracování novely zákona, podle kterého je těhotenství automatickou propustkou na svobodu.

Ilustrační foto
Šoféři ujížděli od nehod, hrozí jim ztráta řidičáku