Vzniklým otvorem si pak rozbité okno otevřel a vlezl dovnitř domu, kde v tu dobu nikdo nebyl. „Tam nerušeně prohledal celý interiér. Kromě menší finanční hotovosti, osobních věcí a elektroniky z domu odnesl také dva hudební nástroje housle s vnitřní nálepkou Guarneri a violoncello,“ popsala okolnosti vloupání tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

O kus těla i duše, spoustu emocí a chvil štěstí přišla Karolína a její sestra Petra. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o „živý“ případ a policisté po pachateli momentálně pátrají, nemohla k vloupání nic bližšího říci.

„Myslím si ale, že šel po čemkoliv, co má nějakou hodnotu, a že by se dalo prodat,“ nepředpokládá Petra, že by hlavním cílem zlodějského zájmu byly hudební nástroje. „Konkrétně kvůli nim se k nám nevloupal, spíš se mu připletly pod ruce,“ domnívá se Petra, která ztrátu milovaných houslí stále těžko vstřebává. „Takovýto nástroj se těžko shání. Deset let ho máte v ruce každý den, a najednou vám je někdo vytrhne ze života,“ říká houslistka, která do pátrání po svých houslích a sestřině violoncellu zapojila i sociální síť. „Máme přes 5200 sdílení na facebooku. Dokonce volal jeden pán, kterému ukradli housle vloni, tak nám dával rady, jak je hledal. Jiný pán z Prahy nabídl sestře, že jí půjčí koncertní violoncello, ať má na co hrát,“ vyloudí jí podpora stovek lidí nepatrný úsměv.

„Lidé se ozývají, pomáhají, ale těžko říct, jestli nám to v pátrání po nástrojích pomůže,“ je si vědoma, že i blízkost polské hranice šance na znovunalezení zmenšuje. „Může to být otázka měsíců, roků… Stále ale věřím, že se vrátí,“ zůstává optimistkou.