Martě Matoušové (53), která není v páchání trestné činnosti žádnou začátečnicí, udělil na začátku ledna Okresní soud v Hradci Králové za podvod tři roky vězení a povinnost nahradit škodu, kterou způsobila. Nyní bude případ řešit krajský soud. Vedle seniora se obětí podvodu stala také osmačtyřicetiletá žena, ta však přišla „jen" o třiatřicet tisíc korun. Právě přes tuto ženu se senior s kartářkou loni v lednu seznámil.

„Paní Matoušová nám vykládala karty a říkala, že jsem člověk, který se zasloužil o záchranu života, že jsem mnoha lidem pomohl a že mi v kartách vychází naděje na obrovskou výhru ve sportce," řekl policii podvedený. Výhru, která měla dosáhnout 95 milionů korun, prý nechtěl pro sebe, ale pro svou rodinu a pro lidi, kteří se ocitli v nouzi. Jenže kartářka také tvrdila, že k tomu, aby mohla uhodnout správná čísla, potřebuje peníze, kterými je nutné věštecké karty podložit.

Kartářka věštila výhru ve sportce, za naději si nechala bohatě zaplatit

Když peníze dostala, vyvěštila šťastná čísla, která měla přinést výhru.

Později také tvrdila, že před rituálem, který má přinést správná čísla, musí spálit tři tisíce korun a jejich popelem pak pomazat tiket sportky.

Přestože slibované štěstí nepřicházelo, inkasovala od dvojice další a další částky a vysvětlovala jim, že opakovaně vložené peníze zvyšují šanci na výhru. „Věčně mi říkala: Nekončete to, promarníte šanci na výhru," vypověděl muž policii.

Protože žena poškozenému slibovala navrácení vkladu, sepsal s ní smlouvu o půjčce. Od ledna do května 2016 jí postupně předal finanční hotovost ve výši 763 tisíc korun. Jako záruku si od něj navíc vyžádala zlaté náušnice v hodnotě 4500 korun, později ovšem tvrdila, že je ztratila.

Nedošlo ani na vrácení peněz, i když se původně zaklínala, že mu je v každém případě vrátí. „Řekla, že přísahá na smrt svého syna a že ať vyhraju nebo nevyhraju, peníze mi vrátí," řekl senior.

Vyhrál prý jen jednou a výhra činila 120 korun. Kartářce ovšem postupně odevzdal všechny své úspory. V červnu už toho měl dost a ženu písemně vyzval, aby mu peníze vrátila.Odpověď ho však šokovala: kartářka prohlásila, že žádné peníze nemá, protože nedopatřením shořely.

Kartářka u soudu připustila, že si nějaké peníze ponechala, ale odmítla, že by se dopustila podvodu.

Soudci na to však měli jiný názor. Při rozhodování o tom, jaký trest kartářce udělit, přihlédli i k tomu, že před několika lety byla odsouzena za jiný podvod a stále je v podmínce.

Navíc ji okresní soud uznal vinnou i z ohrožování výchovy dítěte. Svého patnáctiletého syna totiž neposílala do školy a jeho záškoláctví kryla a omlouvala. Chlapec tak od března do června 2016 zameškal téměř 200 vyučovacích hodin.