Slibovala stomilionovou výhru. Místo toho 92letého seniora připravila o jeho celoživotní úspory. Případem „zázračného rituálu" se ve středu zabýval Krajský soud v Hradci Králové. K němu se kartářka odvolala poté, co ji okresní soud začátkem ledna poslal na tři roky za mříže.

„Trest je nepřiměřený. Obžalovaná s vyšetřujícím orgány spolupracovala," zněla slova obhajoby advokáta Marty Matoušové.

Odvolací soud měl ve všem poměrně rychle jasno: kartářka neoplývá zázračnými schopnostmi a rozhodnutí okresního soudu platí. Ostatně ve svém rozhodnutí soudce zohlednil i to, že žena je na Hradecku „známou firmou", která už byla za své, především majetkové, delikty několikrát v minulosti stíhána.

Rituál se nevydařil, peníze měly shořet

Senior se spolu se svou známou měli s kartářkou seznámit v obchodě. Jelikož je oba žena přesvědčovala o tom, že díky jejím „výjimečným" schopnostem získají pohádkovou výhru, v dobré víře souhlasili s využitím jejich kartářských schopností.

V loňském roce pak senior kartářce předal v několika částkách celé své životní úspory - kolem 800 tisíc korun. Zároveň byl senior ubezpečen, že jsou peníze pečlivě uschovány a poslouží jenom v rámci takzvaného rituálu přitažení výherních čísel ve Sportce. Bez odkazu na to, jestli stamilionová výhra ve sportce přijde, či nikoli, měla kartářka peníze vrátit po skončení tajemného rituálu. Tedy až na tři tisíce korun, které měly být z rituálních důvodů spáleny.

Důvěřivá dvojice poté vždy sázela čísla, která jim kartářka doporučila. Kýžená stomilionová výhra se však nedostavila.

„Já jsem tomu moc nevěřil, protože jsem nikdy nic nevyhrál. Kartářka mne ale mocně přesvědčovala, že promarním velkou životní šanci, což mne bude v budoucnu velmi mrzet. Já jsem na tuto hru přistoupil v naději, že v případě výhry pomohou rodině a poctivým lidem, kteří se ocitli ve finanční tísni," uvedl ve spise senior s tím, že s kartářkou dokonce sepsal i prozřetelně smlouvu o půjčce.

Čas však nemilosrdně ubíhal, výhra žádná a finanční možnosti byly vyčerpány. Proto chtěl senior vrátit peníze zpět. K jeho údivu mu však kartářka sdělila, že všechny peníze - tři čtvrtě milionu - náhodně shořely.

I přes sliby, že je „magickými schopnostmi" obdařená žena vrátí do několika dnů, se jich senior nedočkal.

Soud měl jasno

Následně celá věc putovala k okresnímu soudu, který na začátku letošního roku shledal kartářku vinnou a vyměřil jí tříletý trest. Rozhodnutí soudu zohlednilo i její prohřešky proti zákonu v minulosti.

Proti tomuto rozhodnutí se kartářka Marta Matoušová odvolala ke krajskému soudu.

„Poškození se o kontakt snažili sami. Dobrovolně podstupovali rituál. Obžalovaná jim sdělila, že všechny peníze bude pálit," argumentoval mimo jiné právník Marty Matouškové u odvolacího soudu. Marně.

Včera Krajský soud v Hradci Králové zamítl odvolání a potvrdil předchozí rozsudek. Žena si tak za své nadpřirozené kouzlení, při kterém přišel 92letý senior o více než 800 tisíc korun, odnesla tříletý pobyt ve věznici s dozorem.