„Usmíval se mi do očí. Ruce měl za zády a najednou vytáhl poleno a začal mě bít do hlavy. Víc už nevím. To je čistá pravda,“ řekla kadeřnice.

Při své první výpovědi u soudu před čtyřmi lety byla ve špatném zdravotním stavu a uvedla, že by útočníka nepoznala. Za dva roky nato uviděla v televizi reportáž o propuštění Nečesaného z věznice a zjistila, že ho poznává. „Vycházel a usmíval se. Stejně jako tehdy,“ řekla.

Pak to vypověděla u soudu. Obhajoba však její svědectví napadla s tím, že poškozená po úrazu trpí poruchami paměti.

Ve čtvrtek však žena trvala na svém. „Byl to pan obžalovaný,“ prohlásila a dodala, že ho poznala podle úsměvu. “Každý obličej má svůj zvláštní úsměv,“ vysvětlovala.

Kadeřnice trvá na svém. Napadl ji Nečesaný. Babička obžalovaného jí vyhrožuje soudem

Krajský soud v Hradci Králové věnoval výslechu oběti téměř celé čtvrteční jednání. Množství otázek na ni měli připraveno hlavně oba obhájci Nečesaného. Zabývali se hlavně rozdíly v jejích předešlých výpovědích, jejím popisem pachatele či tím, že při rekognici mezi figuranty Nečesaného nepoznala. Výpověď poškozené je jediným přímým důkazem v procesu, kde jde o to, zda se obžalovaný mladík skutečně dopustil pokusu o vraždu, nebo zda je pachatelem někdo jiný, jak obhajoba od začátku tvrdí.

K rozporům ve výpovědích, na které poukazovali obhájci i Nejvyšší soud, žena uvedla, že ji stále trápí paměť. „Někdy si na něco nemůžu hned vzpomenout, ale za chvíli si vzpomenu,“ podotkla. Dodnes se také léčí u psychiatra.

„Paní svědkyně, já bych vám jen chtěl říct, že jsem to skutečně neudělal. Z celého srdce bych si přál, abyste si vzpomněla, že já tím pachatelem nejsem,“ řekl obžalovaný Nečesaný. „Já věřím svým očím, co jsem viděla,“ odpověděla žena.

Babička: Přiznejte se a omluvte se!

Velkou pozornost ve čtvrtek v soudní síni vzbudil dopis, který poškozené poslala Nečesaného babička. Dopis sice začíná tím, že jak kadeřnice, tak rodina Nečesaného mají kvůli případu zdravotní problémy ze stresu, pak ale mírný tón končí.

„Rozhodli jsme se vás požádat o omluvu. Protože je náš vnuk nevinný, musí být vaše výpověď nepravdivá. Pokud se přiznáte a omluvíte, budeme moci na váš podíl na nespravedlivém odsouzení našeho vnuka zapomenout,“ píše se v dopise a v jeho závěru Marie Nečesaná ženě hrozí, že pokud svůj omyl neuzná a neomluví se, obrátí se rodina na soud.

„Je to neuvěřitelné, já jsem nikoho nenapadla a nevím, za co se mám omlouvat,“ reagovala kadeřnice.

„Dle mého názoru se tento dopis snaží o ovlivnění poškozené a mohly by se zde shledávat i vazební důvody,“ řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Hlavní líčení pokračuje 21. září.