Slovo proti slovu. Jiří Wonka si stojí za tím, že Václav Černík pomlouval jeho bratra, disidenta Pavla Wonku. Wonkův spoluvězeň Václav Černík se hájí tím, že jen řekl svůj názor a na to má podle zákona právo.
Jiří Wonka chce omluvu například za to, že podle Václava Černíka rakev s tělem Pavla Wonky nesli dva příslušníci bývalé Státní bezpečnosti. Sám Wonka ale na jednání uznal, že jedna z označených osob s StB opravdu spolupracovala.

Nepovrzené výroky

Vadily mu i další výroky, které na účet jeho bratra Černík údajně pronesl před šesti lety na setkání bývalých disidentů v Trutnově. Černík podle něj tehdy prohlásil, že Pavel Wonka donášel v plzeňské věznici na Borech bachařům. Na minulém jednání navíc svědek Jiří Kubík uvedl, že Černík Wonku označil za „gaunera“ a „hajzla“. Hana Jüptnerová, která se setkání disidentů také zúčastnila, ovšem na včerejším jednání nic z toho nepotvrdila. „Kdyby takové výroky zazněly, pamatovala bych si to,“ řekla a dodala, že se do určité doby Černík Pavla Wonky spíš zastával.

Zradilo naslouchátko

Jiří Wonka původně požadoval omluvu a náhradu sto tisíc korun i za slova, která Václav Černík pronesl ve filmovém dokumentu Pavel Wonka se zavazuje. Ve snímku Černík mluvil právě i o Wonkově donášení bachařům. Tuto část žaloby Wonka stáhl, po soudu toho ovšem litoval. Řekl, že mu správně nefungovalo naslouchátko, a proto přesně nevěděl, co soudci Milanu Plhalovi odsouhlasil. Jan Šinágl, který svědčil u minulého jednání, proto litoval, že si Jiří Wonka nevzal na pomoc právníka, který by jednání pohlídal.

Za tím, že Václav Černík Pavla Wonku pomlouval, si Jiří Wonka stojí: „Je pro mě udivující, že takový rodinný přítel jako Václav Černík, který si dokonce tykal s naší maminkou, se mohl dopustit pomluv, které dehonestují mého bratra,“ řekl ve své závěrečné řeči. Obhájkyně Václava Černíka na závěr uvedla, že Černík pouze říkal svůj názor a připomněla právo na svobodu projevu. Odmítla, že by její klient o Pavlu Wonkovi šířil pomluvy. Kauza naopak poškozuje spíš Černíka, proto žádá o uhrazení nákladů řízení.

Kvůli komplikovanosti sporu rozsudek zazní až v pátek ráno. Václav Černík si netroufl odhadnout, jak soud dopadne: „V dnešní době? Vůbec nevím.“ Mrzelo ho, že u soudu nedokázal vše, co chtěl. Jiří Wonka stále doufá, že soud dá za pravdu jemu.

Poslední politický vězeň komunismu
Pavel Wonka je považován za posledního politického vězně komunistického režimu. Za jeho názory proti režimu ho komunisté zavřeli do vězení celkem třikrát. Zemřel ve svých pětatřiceti letech v královéhradecké věznici. V roce 2014 o něm vznikl kritický filmový dokument Pavel Wonka se zavazuje. V únoru 2018 získal im memorian osvědčení pro účastníky odboje a odporu proti komunismu. Ocenění získal i jeho bratr Jiří Wonka.