Řidič vjel na trať na Lukaveckém vracáku a pokračoval směrem ke křížku. Kritická byla zatáčka Na Lošánce. Britský závodník Danny Webb, který drží traťový rekord, ho minul doslova o centimetry.

„Nechci se k tomu vracet, mám velký respekt ke všem pořadatelům a celé akci, ale kdyby se to stalo o čtyři vteřiny dříve, byli bychom všichni mrtví. Kolize byla opravdu blízko,“ uvedl po závodě Webb, jenž byl z celé situace velmi rozhozen a do druhého závodu už nenastoupil.

„Policie je na začátku šetření. Zatím nebylo proti muži zahájeno žádné stíhání,“ vyjádřil se včera tiskový mluvčí policie Aleš Brendl. Jičínští kriminalisté nyní prošetřují jak nebezpečné počínání řidiče, tak zajištění trati ze strany pořadatelů.

Ředitel sportovního podniku Tomáš Jenčovský nevnímá, že by chyba byla na straně organizátorů.

„Snažili se auto zastavit, dokonce do jednoho člena ochranky údajně najíždělo,“ popisuje dramatické chvíle.

Výpověď jednoho z traťových komisařů drama přibližuje.

„Byl to šok, první čtyři závodníci mohli být mrtví. Pořadatelé se snažili řidiče zastavit, on ale ujel. Komisaři ihned vyvěsili červené prapory, čímž zabránili katastrofě,“ vybavuje si chvíle, kdy první čtyři jezdci na trati míjeli stříbrného peugeota. Přihlížejícím naskakovala husí kůže, křičeli.

Bylo štěstí, že hazardéra závodníci zahlédli a těsně se mu vyhnuli. Muž zastavil až ve chvíli, kdy se proti němu řítily motorky.

Todd si podmanil hořickou trať, závodníky na ní zaskočilo i auto.
Todd si podmanil hořickou trať, závodníky na ní zaskočilo i auto

Podle organizátorů, kteří řidiče předávali policii, byl muž zmatený, nedokázal reagovat na otázky. Zřejmě nelze vyloučit jeho psychické problémy. Dotyčný pochází z hradeckého okresu a po incidentu si ho údajně převzali hradečtí zdravotníci.

I Stop je málo

Případ za sebou nechává řadu otazníků. Na všech příjezdových cestách hořického okruh jsou totiž umístěny zákazové značky vjezdu. I zřejmě to je málo.

„Ihned zablokovali všechny cesty automobily traťových komisařů, sanitek, hasičů,“ zdůrazňuje svědek události okamžitá opatření pořadatelů.

Řidič ale jednoznačně nerespektoval zákazové značky ani pořadatele. Automotoklub se bude nyní zamýšlet nad dalšími bezpečnostními kroky.