Motorkáři kličkovali mezi auty na silnici a najížděli na chodníky. Jednoho z ujížděcích motorkářů se jim podařilo dostihnout. Zjistili, že se jedná o 37letého cizince bez dokladů s nečitelnou poznávací značkou.

Policisté chtěli zkontrolovat v Trutnově v Petříkovické ulici skupinku motorkářů, kteří vyjížděli z parkoviště. Už na první pohled bylo zřejmé, že jejich stroje mají známky jízdy terénem. Policisté proto zpozorněli, uvědomili i kolegy z Městské policie a požádali je o spolupráci.

"Motorkáři na terénních strojích ve volném terénu, nejvíce v lesním prostředí a na polích, nejsou problémem pouze trutnovského okresu, ale i dalších míst České republiky. Takové vyjížďky mimo komunikace jsou většinou nelegální. Policisté proto provádí průběžně kontroly a bojují proti porušování zákona," říká policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Zdroj: Youtube

Motorkáři nereagovali na výzvy k zastavení kvůli silniční kontrole a snažili se policistům ujet. Nezastavili ani strážníkům Městské policie, kteří použili stavěcí terčíky a dávali řidičům pokyn k zastavení. Ti stále ujížděli. Kličkovali mezi ostatními vozidly na silnici a přejížděli i přes chodník, těsně kolem chodců. Policisté se za nimi vydali služebními vozidly ulicí Ke Dráze. Tam se motorkáři rozprostřeli. Přesto se policejním hlídkám podařilo alespoň jednoho hříšníka dostihnout a zablokovat natolik, že už nemohl pokračovat v jízdě.

Silný vítr kácel stromy. Jeden spadl na koleje.
Silný vítr kácel stromy. Jeden spadl na koleje

Zjistili, že se jedná o sedmatřicetiletého cizince, který u sebe neměl potřebné doklady. Za tento prohřešek mu na místě udělili pokutu 3 tisíce korun v příkazním řízení. Jeho motocykl měl navíc nečitelnou poznávací značku. Za to mu hrozí ve správním řízení sankce 5 - 10 tisíc korun a zákaz činnosti až na 1 rok.

"Stejně jako ostatní neukáznění řidiči se bude ještě zodpovídat z přestupku proti veřejnému pořádku, neuposlechnutí výzvy úřední osoby, kde zákon hovoří o sankci do výše 10 tisíc korun," upřesňuje Lukáš Vincenc.

Policisté jsou na základě důkladně provedeného šetření na stopě také zbývajícím motorkářům a jejich protiprávní jednání oznámí správnímu orgánu k projednání. "Zákon v případě, že se přestupkového jednání dopustili cizinci, umožňuje správnímu orgánu předat celou věc k vyřízení na území jejich státu a postihu se tak nevyhnou," dodává.

"Pokud někdo využívá les jako trať pro terénní jízdu na motorce či jiném stroji, ničí tím nejen životní prostředí (zasázené paseky nebo mladé stromky, ruší zvěř, ničí cesty, jsou nebezpeční pro turisty a cyklisty), ale vystavuje se také postihu za správní delikt. Podle lesního zákona za takovou nelegální jízdu hrozí ve správním řízení sankce až 100 tisíc korun, při opakovaném jednání až dvojnásobek," upozorňuje policejní mluvčí.

Loni v září vrtulník přepravoval materiál pro opravu chodníku z Růžové hory na Sněžku.
KRNAP uzavřel na pracovní dny cestu z Růžové hory na Sněžku kvůli opravě