Hradečtí inspektoři ve středu ráno vyrazili zkontrolovat dvě benzinové pumpy na D11. Soustředili se hlavně na pohonné hmoty, prodej hraček a správné míry nabízeného občerstvení.

Projíždějící zákazník

„Někteří provozovatelé čerpacích stanic hřeší na efekt projíždějícího zákazníka, který se nebude vracet pár kilometrů, aby zakoupenou věc či pokrm reklamoval,“ vysvětlil důvod kontroly ředitel hradeckého inspektorátu ČOI František Švihlík, ještě předtím, než mu krátce po sedmé hodině ráno nastoupili do kanceláře inspektoři a převzali si poslední instrukce chystaného „zátahu“.

Podle Františka Švihlíka patří mezi nejčastějšími prohřešky proti liteře zákona špatně podané jídlo a pití, ve smyslu objemu a hmotnosti, či špatně označené hračky. Občas se objeví také závadné pohonné hmoty, jež mohou poškodit motor. Inspektoři hradecké ČOI při středečním „zátahu“ nakonec zjistili pouze jednu závadu v jedné ze tří kontrolovaných provozoven. Byla zjištěna v síti restaurací Mc Donalds. „Chyběla tu část nádob na ověření deklarovaného objemu nápoje. Měli tu sice odměrky na 0,5 a 0,3 litru, ale chyběly nádoby na 0,2 a 0,4 litru,“ řekl jeden z inspektorů, který si ještě před tímto zjištěním objednal dvě porce hranolků, aby zjistil, zda řetězec nešidí lidi na váze. „Jejich hmotnost byla správná. Správné bylo i označení a ocejchování vah i přítomnost dokladu o zakoupení občerstvení,“ dodal inspektor, který mohl na místě za pochybení udělit pokutu do výše 10 tisíc korun.

Zatímco dvojice inspektorů prováděla kontrolu provozovny s občerstvením, jejich kolegyně pečlivě zkoumaly sortiment přilehlé benzinové pumpy. I když sem primárně mířily na kontrolu prodávaných hraček, tak mezi plyšovým medvídkem a pexesem skončila v košíku i Becherovka a nabíječka. „U hraček jsme se soustředili hlavně na označení CE, tedy že byl výrobek posouzen před uvedením na trh evropského hospodářského prostoru, že má deklarovaného výrobce i dovozce, a pokud má hračka věkové doporučení, zda je toto doporučení odůvodněné. Například tím, že obsahuje malé části, které by děti mohly vdechnout či spolknout,“ uvedla inspektorka s tím, že co se týče prodávaného alkoholu, tak u Becherovky byly viněty a kolky v pořádku a vybraná elektronika byla správně označena a obsahovala český návod.

Součástí kontroly byl i odběr pohonných hmot, kdy byly provedeny odběry na obou stanicích. A to benzin Efecta 95, Efecta diesel, Verva 100 (odpovídá benzinu natural 98) a Verva diesel.

Zkažené jídlo z rychlého občerstvení v královéhradecké ulici V Kopečku poslalo do nemocnice desítky lidí.
V bistru zřejmě „útočil" zlatý stafylokok