"Kromě nemocnice, jako právnické osoby, obvinili jednu lékařku a dvě zdravotní sestry, které v době události vykonávaly službu na dětském oddělení. Mají za prokázané, že tehdy osmiletý chlapec zde vinou sloužícího personálu skončil s fatálním poškozením zdraví," uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Kauza osmiletého Adámka v čase  
- operaci mandlí podstoupil osmiletý Adam Vyčítal v květnu roku 2017 v Pardubické nemocnici

- 4 dny po zákroku začal krvácet a upadl do bezvědomí, skončil v bdělém kómatu

- rodina podala na nemocnici žalobu a žádala odškodnění ve výši 22 milionů korun

- nemocnice rodině v březnu 2019 nabídla odškodnění ve výši 15,5 milionu korun a neomezené čerpání nákladů na péči

- nemocnice odmítla vydat osmihodinový předoperační záznam s tím, že to není technicky možné

- v červnu 2019 opustil funkci náměstka pro léčebnou péči Roman Michálek, který v daný den sloužil jako lékař ORL

- v červnu 2019 odvolací soud rozhodl o tom, že nemocnice musí záznam vydat

- den poté nemocnice nabídla rodině k okamžitému vyplacení šest milionů korun jako zálohu odškodného

- na začátku září 2019 policie zahájila trestní stíhání proti nemocnici a třem fyzickým osobám

- v úterý policie potvrdila, že mezi fyzickými osobami je lékařka a dvě zdravotní sestry

Podle kriminalistů zvolili zaměstnanci nemocnice nevhodný postup, který ohrozil tehdy osmiletého Adámka Vyčítala na životě.

„Krvácejícího pacienta nechaly jak dětská lékařka, tak odborné zdravotní sestry odejít s matkou do přízemí budovy, kde měl být pacient údajně následně ošetřen,“ popsala Ježková s tím, že také nesprávně diagnostikovaly pooperační komplikace u dětského pacienta.

Před zavřenou ambulancí však nechal personál matku s chlapcem čekat samotné několik minut, čímž došlo k prodlení a zhoršení zdravotního stavu Adámka, což vedlo k těžkému poškození mozku.

Naprostý chaos a nepřipravenost

„Policie potvrdila něco, o čem jsem od začátku vůbec nepochyboval. Byl jsem přesvědčený o tom, že nám tam Adámka zničili naprostým chaosem a nepřipraveností na takovou situaci. To, co tam tu noc předvedli, byla naprostá zrůdnost,“ řekl otec Adámka Jan Vyčítal a dodal: „Jsem rád, že konečně někdo dokázal jejich jednání pojmenovat.“

Chyběly organizační postupy

Pardubická nemocnice podle policie zásadně porušila nebo zanedbala důležité povinnosti. „Bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál zejména při pooperační péči u dětského pacienta,“ vysvětlila Ježková.

Nemocnice se k obvinění zatím odmítá vyjadřovat. „Pořád jsme se nedostali k trestnímu spisu, takže nevíme, z čeho závěry vycházejí, tudíž se k tomu nemůžeme vyjádřit,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Policisté k případu přizvali také znalce, podle nichž „postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu“.

Lékařce a zdravotním sestrám hrozí až čtyřleté vězení. „U právnické osoby rozhoduje o formě potrestání soud,“ vysvětlila Ježková.


Sestry i lékařka odešly, náměstek rezignoval

Případ zamával i s personálním obsazením Pardubické nemocnice. Ve zdravotnickém zařízení skončila obviněná lékařka i dvě zdravotní sestry. „Nikdo z nich nyní není oficiálně v aktivním pracovněprávním vztahu,“ okomentovala situaci Semrádová.

Ve své funkci na začátku léta skončil také náměstek pro léčebnou péči. „Pan doktor Michálek požádal až do prošetření případu o uvolnění z pozice náměstka léčebné péče pardubické nemocnice,“ oznámila 16. června Semrádová s tím, že v nemocnici ale dále působí jako lékař.

Bývalý vojenský prostor zvaný Červeňák v okolí řeky Crudimky v Pardubicích.
Červeňák. Džungle uprostřed Pardubic má být bezpečnější

Jeho odvolání požadoval hejtman Pardubického kraje kvůli tomu, že Michálek v daný den sloužil jako lékař ORL a jako náměstek zodpovídá za prošetřování mimořádných událostí v nemocnici

„I po třech měsících považuji za správné, že v červnu došlo k personálním změnám a odchodu náměstka Michálka, který byl tím kdo byl v inkriminovanou dobu ošetřujícím lékařem na ORL a zároveň náměstkem ředitelky v oblasti léčebně preventivní péče,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Pardubický kraj je zřizovatelem pardubické nemocnice, v níž k události došlo.

Ilustrační foto.
V Pardubicích začal týden duševního zdraví