Žena: Ministerstvo souhlasilo

„Na mnoha místech obžaloba věští jako z křišťálové koule. Pracovala jsem jako člen týmu, který se snažil rekonstrukci zachránit,“ prohlásila Simona Voňková, jejíž výpověď začala už v pondělí odpoledne a včera pokračovala ještě několik hodin.

Obžalovaná žena, která kvůli případu strávila tři týdny ve vyšetřovací vazbě, uvedla, že když v hřebčíně nastoupila na pozici zastupující ředitelky, výběrové řízení na rekonstrukci bylo už v konečné fázi. Složení týmu, se kterým musela na akci spolupracovat, prý předem neznala. Se spolupracovníky však byla spokojena. O společnosti Cettus, která je v případu také obžalovaná, řekla, že profesně proti jejím lidem nemá žádnou výtku. “Vůbec jsem nepředpokládala, že by nedodržovali povinnost mlčenlivosti, jak dedukuje policejní spis,“ prohlásila Simona Voňková.

Ve výpovědi také uvedla, že k podpisu smlouvy na zhotovitele stavby dostala souhlas ministerstva s tím, že výběrové řízení bylo v pořádku. ale zanedlouho od ministerstva obdržela upozornění na diskriminační kritéria zakázky.

Škoda činí dvanáct milionů korun

Vedle Simony Voňkové se u soudu zodpovídá ještě dalších šestnáct lidí a pět firem. V případu jde mimo jiné o přípravy dotačního podvodu, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či pokusu o poškození finančních zájmů EU. Způsobená škoda podle obžaloby činí dvanáct milionů korun, ale mohla dosáhnout až 250 milionů korun.

„Došlo tam k poskytování informací před zahájením zadávacího řízení v podobě předávání projektových dokumentací přihlášených uchazečů a dalších informací. Docházelo k dohodám mezi uchazeči i ohledně nabídkových cen,“ řekl státní zástupce Adam Borgula.

Obžalované podle něj usvědčují odposlechy a e-mailová komunikace.

Budova Krajského soudu v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Soud začal řešit zakázky na opravu hřebčína