Odborníci radí připravit si doma svačinu, pokud ale nejste přeborník v kuchyni, nemáte na přípravu čas nebo vás zkrátka nebaví, existuje i pro vás cesta a přijatelná varianta jak se ve své pojízdné kanceláři najíst. Zde přinášíme 10 cenných rad.

Jablečný koláč s tvarohem a ořechy
JÍDELNÍČEK: Dobrá zpráva pro milovníky koláčů! Dnes si ho dáte k snídani

  1. Nejlepší jsou domácí zásoby. Vybavte se krabičkami se svačinami, oloupanou a nakrájenou zeleninou a ovocem. Teplý oběd lze vozit v termomiskách. Ideální cestovní oběd se jí jen lžící – např. rizoto, těstovinové saláty, polévky nebo ještě snadněji rukou – bagety, tortilly, zapékané toasty. V autě mějte příbor, lžičku a ostrý nůž. Tyto drobnosti vám dají větší svobodu při výběru jídla na cestách a nemusíte se spoléhat jen na bagety.

  2. Mějte v autě „železnou“ zásobu. Např. konzervu tuňáka, luštěnin nebo zeleniny (dnes jsou k dostání i chutné směsi), oříšky, semínka, sušené ovoce, knäckebroty, sušené maso (to koupíte i na benzince, ale se značnou cenovou přirážkou).

  3. Najdete i benzínky, kde se dobře vaří – alespoň teplé polévky. Jezdíte-li pravidelné trasy, vytipujte si takovéto benzínky nebo restaurace v okolí a plánujte si zde cíleně pauzy na jídlo. Je to lepší než hledat „naslepo“.

  4. Pokud se ocitnete hladoví na špatné benzínce, vybírejte takto: bagety bez smažených kousků a dresinku, lepší jsou s vejcem, šunkou, sýrem nebo tuňákem, pečivo a neslazený jogurtový nápoj, je-li ovoce (banán, mandarinka), pečivo a tvaroh (balený sýr), balená šunka a případně zelenina (baby mrkev nebo saláty se prodávají již umyté)

  5. Myslete i na pitný režim. Do dveří auta si naskládejte lahve s vodou. Budou se vám hodit, nejen když uvíznete v zácpě (to se hodí i to domácí jídlo), ale i na umytí ovoce, zeleniny nebo opláchnutí rukou a obličeje. Nezapomeňte, že jakmile lahev jednou otevřete, voda se začne kazit a je potřeba ji spotřebovat.

  6. Nejste robot. Když si tu a tam dáte párek v rohlíku, nic hrozného se nestane. Cílem je, abyste se takto nestravovali pět dní v týdnu.

Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Děti tloustnou, chlapečkům rostou prsa

Stop obezitě.Zdroj: stob.czTipy na svačiny na cestu i na doma najdete v e-booku Svačím zdravě se STOBem, který je k dostání v e-shopu na www.stob.cz.

Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.