Někdy se stane, že vás chutě převálcují a vy sníte všechno, co v tu chvíli v ledničce najdete. Pokud se to stane jednou do roka a vaše tělo takový přísun jídla většinou bez problémů zvládne. Vánoční svátky nicméně trvají delší dobu a zdravotní rizika se zvyšují.
„Nadměrné množství tuků v podobě bramborového salátu s majonézou, smaženého kapra a chlebíčků se salátem může u některých lidí způsobit žlučníkový záchvat nebo zánět slinivky. Ryby sice jedli i naši předkové, ve středověku kapra ale rozhodně neobalovali a nesmažili v trojobalu,“ upozorňuje Jitka Jirků, nutriční terapeutka z kliniky Canadian Medical.
„Co se týká sacharidů, tedy většinou vánočního cukroví a jiných podobných dobrot, hrozí nám spíše nárůst kil, stejně jako při nadměrné konzumaci tučných jídel během svátků. Platí totiž pravidlo, že pokud jíme velké množství sacharidů a nevyužijeme je na nějakou aktivní činnost, metabolicky se v těle změní na tuky,“ dodává.
Chcete vědět víc, jak nepřibrat přes Vánoce? Celý článeka mnohem víc najdete ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků.
Přečtete si v něm také:
- Promění koronavirus naše duše?
- Alchymie barevné typologie
- Psychologie: předsevzetí jsou věčná
- Přejídání škodí aneb názorý
Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně, (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.