Pohanka, špetka Valašska. Podívejte se, jak ji připravit:

| Video: Youtube

Už jste pohanku ochutnali a nezaujala vás? Kuchařka Hanka Zemanová v takovém případě povzbuzuje všechny, aby této superpotravině dali znovu šanci. Pohanka totiž přináší nejen spoustu zdravotních benefitů, ale při správné přípravě také skvěle chutná.

Především správně uvařit a dochutit

Nejvíc podle Hanky Zemanové záleží na tom, jakou pohanku v obchodě vybereme a jak ji připravíme. Aby bylo jídlo z této suroviny lahodné, musíme vybrat světlou, za studena loupanou pohanku v biokvalitě, správně ji uvařit a výrazně dochutit.

Z bio pohanky lze koupit několik produktů, které mají odlišné postupy přípravy a využití. Kromě asi nejznámější pohanky-kroupy, je k dispozici také v podobě lámanky, dále pohanková krupice a samozřejmě pohanková mouka.

„Dělám si takový svůj osobní výzkum na širší rodině a všech našich návštěvách. Ještě nikdy se mi nestalo, že by si lidé u nás nepochutnali třeba na pohankovém kontrabáši. Nebo že by někomu vadila pohanková mouka v těstu na palačinky. Vždy jsou nadšeni a chtějí recept,“ říká zastánkyně tradičních potravin.

Hanka Zemanová nedá dopustit na vaření s lokálními surovinami:

Jezte pohanku stejně běžně jako rýži

„V různých jídelnách či hotelích jsem několikrát zažila pohankové jídlo, které nám nechutnalo a pohance dělalo vyloženě špatnou reklamu. A to mi je líto, protože jsem velká fanynka této suroviny,“ říká Hanka Zemanová.

Jak zdůrazňuje, pohanka je naše lokální potravina s velkými benefity pro lidské zdraví. Proto by se měla vařit v každé rodině alespoň tak běžně jako třeba rýže.


Nahrává se anketa ...

Pro zdravé žíly i pro hubnutí

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie (biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách; pozn. red.) s názvem rutin. Díky němu je pohanka podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je rovněž vysoký obsah vlákniny a bílkovin, tedy složek přispívajících k dobrému zasycení a potlačení pocitů hladu.

„Věděli jste, že pohanka patří spolu s quinoou k nejlepším zdrojům bílkovin mezi obilovinami a pseudoobilovinami? Takzvaná biologická hodnota bílkoviny pohanky je 93 ve srovnání s bílkovinou vajíčka, která má hodnotu 100,“ uvádí ve své knize Nový BioAbecedář Hanky Zemanové informaci, která by měla zajímat všechny, kdo usilovně hubnou.

Palačinky od Hanky Zemanové vždy s přidanou pohankovou moukou:

Tradičně po Valašsku

Uvařená pohanka byla tradičně na Valašsku ochucovaná slaninou, česnekem nebo brynzou. Dobře se doplňuje i s bramborami, sádlem a cibulí.

„Všem našim návštěvám, i dětem, chutná kontrabáš. Jde o pokrm z brambor, pohanky kroupy a slaniny nebo uzeného. Já mám pohanku moc ráda i s pečenou červenou řepou, kozím sýrem a vlašskými ořechy. Až budete dělat zabijačku, zkuste přidat pohankové kroupy do jitrnic, což je také valašská tradice,“ radí Hanka Zemanová

Tipy Hanky Zemanové, jak připravit lahodné jídlo z pohanky

Pohanka – kroupa:

  • 200 g v suchém stavu promyji a namočím do 500 ml vody (poměr 1 díl pohanky na 2 díly vody)
  • Používám litinový hrnec.
  • Před vařením nechám pohanku namočenou ve vodě několik hodin nebo i přes celou noc.
  • Poté ji přivedu k varu ve stejné vodě, ve které se namáčela.
  • Seberu pěnu, lehce osolím a vařím cca 10–15 minut. Vypnu a nechávám dojít 10–20 minut pod pokličkou.
  • Z 200 g pohanky v suchém stavu bude asi 750 g uvařené pohanky.

Pohanková mouka:

  • Dá se jí přidat třetina až polovina do tradičního palačinkového těsta. Díky tomu omezíme konzumaci bílé pšeničné mouky.
  • My děláme nejčastěji palačinky napůl z pohankové a napůl z hladké špaldové mouky.
  • Celopohankové palačinky jsou ideální naslano třeba se špenátem.
  • Pohankovou mouku lze dobře využít i na zahušťování polévek nebo třeba čočky.

Oblíbené pohankové recepty Hanky Zemanové

Bezlepkové placky z pohankové mouky

close Pohankové placky jen z pohankové mouky, soli a vody. info Zdroj: Se svolením Aleny Hrbkové zoom_in Pohankové placky jen z pohankové mouky, soli a vody.

Recept je z knihy Nová Biokuchařka Hanky Zemanové.

Suroviny na 10 – 15 placiček:

  • 150 g bio pohankové mouky Probio
  • 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
  • 400 ml vody
  • 1 lžička soli
  • kvalitní tuk na smažení (přepuštěné máslo, sádlo, bioolej na smažení)

Postup:

  • Smíchejte suroviny jako když děláte těsto na palačinky.
  • Nechte chvíli odležet.
  • Na kvalitní nepřilnavé pánvi smažte na tuku po obou stranách malé placičky.

Recept na pohankový kontrabáš

close Pohankový kontrabáš z knihy Rytmus roku. info Zdroj: Se svolením Aleny Hrbkové zoom_in Pohankový kontrabáš z knihy Rytmus roku.

Recept je z knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou.

Suroviny na 4-5 porcí:

  • ¾ kg uvařené pohanky (tj 200 g pohanky-kroupy uvařené v 500 ml vody)
  • ¾ kg uvařených brambor
  • 3 lžíce sádla
  • 100 g bio slaniny
  • 2-3 cibule (200 g)
  • 6-8 stroužků česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 necelá lžíce soli
  • podle chuti pepř

Postup:

  • Pohanku promyjte a nechte ji před vařením namočenou ve vodě na několik hodin nebo na celou noc. Není to sice technologicky nutné, ale z hlediska stravitelnosti, cenných látek i chuti je to lepší.
  • Uvařte si brambory ve slupce, nechte je zchladnout, oloupejte a promačkejte strunovým kráječem (jako do salátu na Štědrý den). Jiná možnost je brambory rozšťouchat.
  • Pohanku přiveďte k varu ve stejné vodě, ve které se namáčela. Ideální je na vaření obilovin litinový hrnec. Seberte pěnu, lehce osolte a vařte cca 10 minut.
  • Vypněte a nechte ještě dojít tak 10-20 minut pod pokličkou.
  • Na sádle osmažte cibulku nakrájenou na kostičky a plátky česneku, přidejte na menší kostičky nakrájenou slaninu a vše společně restujte.
  • Přidejte pohanku a brambory, vše dobře promíchejte, dochuťte majoránkou, česnekem, solí a pepřem a přendejte do sádlem vymaštěného pekáče.
  • Zapékejte na 180° C cca 20 minut, nebo tak, aby byl povrch zlatavý a křupavý.

Tématům týkajícím se zdravé stravy se věnujeme opakovaně. Přečtěte si další zajímavé články: