Než celý svět ochromila pandemie koronaviru, mířily sem desítky lidí týdně. Dnes je ale transfuzní oddělení při Všeobecné fakultní nemocnici prázdné.

Přestože mají dárci krve udělenou výjimku a mohou opustit své domovy, většina z nich se nyní do nemocnice nevydá. Zásoby krve se proto rychle tenčí.

Rakovinu neodložíte

„Skutečně zaznamenáváme obrovský propad dárců. Od minulého týdne nám jich ubylo zhruba o polovinu. Mnozí si totiž nejsou jisti, jestli jsou vůbec transfuzní oddělení v provozu a jestli do nich lidé mohou chodit,“ popisuje situaci ve své nemocnici primář transfuzního oddělení Petr Turek.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler
Roman Šmucler: Pandemie potrvá měsíce. Staré lidi přesuňme do lázní

Zanedlouho tak podle něj může nastat problém: krev se stane spolu s rouškami dalším nedostatkovým zbožím. „Protože krev se stále spotřebovává. Plánované operace se sice postupně odkládají, některé výkony ale odložit nemůžete. Lidé třeba stále mají rakovinu nebo si stále způsobují zranění,“ podotýká lékař.

Podobně to vidí i šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík. „My tady máme největší chirurgické pracoviště v Evropě, které denně řeší obrovské množství případů. Nemůžeme ho jen tak zavřít kvůli koronaviru,“ říká.

Krev navíc nelze skladovat donekonečna. „Má nějakou expirační dobu,“ připomíná i viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Například červené krvinky vydrží jen asi šest týdnů, krevní destičky dokonce pouhých pět dní.

Koronavirus SARS
Vodítko pro prevenci? Kapénka koronaviru je ve vzduchu nebezpečná až tři hodiny

Nemocnice proto vyzývají dárce, aby i v těchto dnech na odběry chodili. Tedy pokud nemají zvýšenou teplotu nebo netrpí dalšími příznaky respiračního onemocnění.

Sledujte dárce

Před odběrem samozřejmě budou ještě vyslechnuti, jestli nebyli někde v zahraničí nebo jestli se necítí nemocní,“ podotýká profesor hematologie Pavel Klener. Na obličeji by samozřejmě měli mít také roušku.

Odběrové místo pro odebírání vzorku na koronavirus u Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem
Budeme bez peněz. Nemocnice žádají, aby ministerstvo z vyhlášky vyškrtlo limity

„Jinak je to riziko ale malé, protože podle dosavadních poznatků se Covid-19 krví nepřenáší. Rutinně se proto na něj dárci ani netestují,“ doplnil profesor Klener.

Společnost pro transfuzní lékařství jen pro jistotu vydala návod, jak by měly transfuzní stanice s odebranou krví nakládat. „V případě plošné epidemie je možné ukládat červené krvinky do dvoutýdenní karantény a zavést režim poodběrového sledování dárců,“ uvádí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník