Většinu lidí občas postihnou záchvaty řídké nebo vodnaté stolice. Příčinou bývá rychlý průchod nevstřebatelné potravy střevem, nejčastěji vlivem infekce zažívacího ústrojí. U zdravých lidí průjmový záchvat odezní při klidu a dostatku tekutin. Pomohou i bylinky a aromaterapie.

Fibrilace (míhání) síní je nejčastější arytmií, kdy krev srdcem neprotéká tak, jak by měla. Mohou pak vznikat krevní sraženiny.
Bušení srdce, svíravý pocit na hrudi. Lidé často netuší, že mají fibrilaci síní

Způsobit ho může nevhodná strava i kombinace potravin, ale také užívání léků, například antibiotik nebo projímadel. Náhlé záchvaty průjmu, trvající několik hodin, ale až týden, bývají nejčastěji způsobeny potravinami kontaminovanými bakteriální nebo virovou infekcí. Zažili ho turisté v Egyptě i v jiných exotických destinacích. Někdy za něj mohou příliš plné talíře lákavých specialit, kterým neodoláte, nebo voda či led v nápojích. Infekční průjem mohou doprovázet břišní křeče, zvracení, plynatost a zvýšená teplota.

Někdy může být průjem vyvolán přecitlivělostí nebo alergií na některé potraviny, například při nesnášenlivosti kravského mléka nebo mléčného cukru. Příčinou mohou být také otrava pesticidy, olovem či některými rostlinami, například je to tis, rulík zlomocný a štědřenec.

Organismus nedokáže laktózu (mléčný cukr) strávit a vstřebat, protože v tenkém střevě chybí enzym laktáza, který laktózu dokáže rozštěpit.
Křeče i nevolnosti. Počet lidí s intolerancí laktózy se za 20 let ztrojnásobil

Může být ale také odrazem nervové poruchy. Průjem má totiž emocionální pozadí a v tomto případě se často projevuje ráno. Někdy doprovází trému a nadměrné rozčílení ve zkouškovém období nebo před nějakou výjimečnou situací. Zejména se projevuje u lidí, kteří žijí ve stálém napětí nebo v obavě ze selhání. Doprovází ho nepříjemné nadýmání a říhání.

Pozor, chronická varianta průjmu může být příznakem střevního onemocnění, nejčastěji zánětlivého stavu střevní sliznice. Může se také jednat o onemocnění slinivky, které se prozradí tukem ve stolici. Lehké průjmy zvládnete dietou, klidem na lůžku a bylinnými čaji. Pokud se stav nelepší, určitě vyhledejte lékaře. Možná bude potřeba speciální vyšetření.

Jak z toho ven?

Pokud už vás průjem překvapí, snažte se vyhledat klidné místo a dodržujte zvýšenou osobní hygienu. Po použití toalety a před přípravou jídla si vždy pečlivě umyjte ruce vodou a mýdlem. Na veřejných toaletách k usušení rukou použijte raději papírové ručníky než horkovzdušný osušovač, může být zdrojem choroboplodných zárodků. Dbejte na hygienu v kuchyni při vaření. Máte-li průjem, nepřipravujte jídlo pro ostatní.

Jedním z nebezpečných průvodců průjmu je ztráta tekutin (dehydratace), zvláště pokud se navíc přidá zvracení. Nejvíce jsou ohroženy malé děti, ale i staří lidé. Pijte hodně vody nebo jiných tekutin, které ji obsahují, ale vyhněte se alkoholu a kofeinu. Vypijte každou půlhodinu jednu sklenku. Doplňujte sůl a cukr.

Pijte bylinkové čaje, například heřmánkový, tymiánový, mátový, zázvorový nebo fenyklový. Působí mírně antisepticky a zmírňují křeče. Účinná je i neslazená šťáva z černého rybízu nebo bezinek, neboť tlumí zánět střevní sliznice.

Aromaterapie proti průjmu

Při léčbě se mohou uplatnit adstringentní oleje (se stahujícími účinky), jako je zázvorový a gerániový, stejně tak olej mátový a olej z římského heřmánku, protože zklidňují křeče svaloviny ve střevních stěnách. Použít lze také melaleukový olej (tea tree), který má antiseptické účinky. Kápněte do koupele po třech kapkách zázvorového a gerániového oleje a dvě kapky mátového oleje. Voda nesmí být ani horká, ani studená a vydržte v ní 15 minut.

Bulimie se objevuje u 1–3 % dívek a žen, nejčastěji do 30 let.
Bulimie může vést ke smrti. Byla jsem posedlá tělem a nenáviděla se, říká Laura

Připravte si masážní olej. Tři kapky melaleukového (tea tree), po dvou kapkách gerániového, mátového a santalového oleje smíchejte s pěti lžičkami oleje ze sladkých mandlí nebo jiného základního oleje. Směs zahřejte ve vodní lázni a použijte k masáži břicha a tu opakujte několikrát denně. Vždy se postupuje po směru hodinových ručiček.

Při průjmech způsobených stresem využijte cvičení jógy vleže na zemi, které zmírní napětí.

Návrat do normálu

Jakmile se začnete cítit lépe, vracejte se k původní výživě. Zřejmě jste na jídlo neměli ani pomyšlení, proto začněte s rýží, která nedráždí žaludek a pomáhá vázat střevní obsah. Denně si dejte jogurt s živými kulturami, upraví se rovnováha střevní flóry. Dušená jablka, zralý banán a neloupaná (hnědá) rýže patří k pokrmům, které po prodělaném průjmovém onemocnění nejsnáze strávíte.

Ilustrační foto
Zákeřné emoce lze zkrotit vlastními silami. Existuje několik účinných způsobů

Jako podpůrná fytoterapie pomáhá kořen šťovíku koňského, jde o bylinu, která ničí bakterie úplavice. Nejvhodnější je nálev z 1 čajové lžičky natě, popíjet 3krát denně. Na silný průjem užívejte i odvar z listů borůvky a šalvěje, jednu polévkovou lžíci bylin spařte hrnkem vroucí vody. Vařte na mírném ohni 5 minut. Pijte cca polovinu hrnku teplého odvaru každé dvě hodiny.

Borůvky jsou v boji s průjmem poklad. Plody i listy obsahují prokyanidiny, antokyany, různé druhy kyselin, velké množství cukrů a pektinu. Navíc jsou zdrojem vitaminu C, skupiny B, karotenoidů, provitaminu A a řady minerálních solí. Díky tomuto složení mají antibakteriální účinky a dokážou likvidovat streptokoky a stafylokoky. Používají se dokonce při otravách jídlem, protože působí protizánětlivě na střevní sliznici, zastavují krvácení vlásečnic, zmírňují bolesti břicha a nevolnost.

Rada tety Běty:

Pokud vás při průjmu trápí ostrá a pronikavá bolest ve střevech, připravte si nálev ze 40 g meduňky, 1 polévkové lžíce lněných semen a 1 polévkové lžíce kořene kostivalu lékařského. Byliny důkladně promíchejte, spařte v termosce litrem vroucí vody a nechte přes noc vyluhovat. Celý nálev vypijte po dávkách během následujícího dne.