Koho napadá a kdo by se měl mít na pozoru?
Odborníci se shodují, že na definitní verdikt mají stále ještě málo dat. Prvotní zkušenosti ze zahraničí ale možný scénář nabízejí. „Prvá data naznačují postižení mladší a dětské populace,“ říká Helena Jiřincová, Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění. Obecně se ale zatím odborníci shodují, že by nákaza omikronem měla působit spíše lehčí průběh nemoci.

Jsou příznaky u omikronu stejné jako u předchozích variant?
Příznaky nákazy covidem byly u předchozích variant velmi podobné. První studie ze zahraničí ale ukazují, že omikron bude trochu jiný. Příznaky shrnula jihoafrická lékařka Angelique Coetzee, předsedkyně Jihoafrické zdravotnické společnosti. „Nejčastější klinickou stížností je silná únava po dobu jednoho nebo dvou dnů. Také se přidaly bolesti těla. Někteří měli silné bolesti hlavy,“ popisuje. Podle všeho k příznakům patří i chraplavý hlas doprovázený bolestí v krku. Některé zahraniční studie také mluví o nadměrném nočním pocení, silně ucpaném nosu a kýchání.

Testování v závodě Gerresheimer v Horšovském Týně.
PŘEHLEDNĚ: Pravidla testování v zaměstnání. Jak často bude, co hrozí odmítačům

Provází ho ztráta chuti?
Právě ztráta čichu a chuti byla u předchozích variant prvním momentem, kdy si pacienti i s lehčím průběhem či bez dalších příznaků uvědomili, že něco není v pořádku. U omikronu to ale vypadá, že chuť i čich nakaženému zůstane. Potvrdily to prvotní případy nákazy z JAR ani další studie, které proběhly například ve Spojených státech.

Zdroj: DeníkStačí na něj současné testy?
Nákazu jakoukoli variantou zatím dokáží odhalit současné antigenní i PCR testy. Objevily se obavy, že kvůli jiným vlastnostem oproti ostatním variantám to nepůjde. Omikron se totiž spíše drží v horních cestách dýchacích než v plicích. Podle Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky AV ČR testy skutečně omikron detekují, některé postupy odběrů jsou ale skutečně vhodnější než jiné. „Možná lépe než sbírat virus z nosu je sbírat ho zezadu z krku. I takové drobnosti mohou ovlivnit kvalitu či přesnost měření,“ míní.

Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
PŘEHLEDNĚ: V čem je omikron zrádný a co na něj (ne)zabírá

Jak se omikron definitivně odhalí?
Šíření omikronu se momentálně hlídá takzvanými diskriminačními PCR testy. Ty nedokáží rozeznat všechny varianty jednotlivě, ale poznají jen ty, na které jsou nastavené. Od 25. prosince 2021 do letošního 3. ledna dostala Národní referenční laboratoř data z 18 323 provedených diskriminačních testů po celé České republice. Diskriminační PCR za tu dobu odhalily v 85 procentech variantu delta. Ostatních patnáct procent zabraly varianty ostatní. Přesnou variantu viru odhalí až takzvané sekvenování. To ale masově neprobíhá. „Za rok 2021 bylo k 3. 1. 2022 v ČR celogenomově sekvenováno 20 792 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků, zdrojem jsou interní data NRL a mezinárodní platforma GISAID. V této databázi je zveřejněno celkem 1 353 sekvenací s datem odběru vzorku mezi 3. prosincem a 3. lednem,“ uvádí Státní zdravotní ústav.