Potřebovala si dobít městskou kartu, vhodila peníze do automatu u hradeckého Adalbertina, ale nic se nedělo. Když chtěla platbu stornovat, automat jí mince nevrátil.

To je zkušenost jedné ze čtenářek, která však není ojedinělá. S nefungujícími automaty má problém řada cestujících. A potvrzuje to i hradecký dopravní podnik.

„Výrazný problém nepozorujeme, ale víme, že k tomu dochází. Automaty každý všední den pravidelně kontrolujeme," uvedl Josef Januš z dopravního podniku. O víkendu pak pracovníci dopravního podniku k automatům vyráží, když je někdo na jejich nefunkčnost upozorní.

Za problémy může stáří přístrojů, ale i fakt, že je ničí vandalové. Je to prý padesát na padesát. „Do automatů hází, co tam nepatří, ucpávají je například různými papírky či listím," pokračoval Januš, který cestujícím vzkazuje, že mají v případě problémů volat na telefonní číslo uvedené na automatu.

„Vždy se to vyřeší. Okamžitě přijedeme. Navíc se vše dá dohledat a peníze vrátit," podotkl.

To potvrzují i cestující. Někteří z nich si však stěžují, že jim na lince poradili pro peníze přijít přímo na pobočku dopravního podniku. „Když dobíjíte jen za pár desítek korun, nechcete jezdit přes celé město. To se člověku nevyplatí," nechal se slyšet další nespokojený cestující.

Dopravní podnik s tímto tvrzením ale nesouhlasí. Existuje hned několik možností, jak peníze cestujícímu vrátit – například na přepážce nebo se mu dají dobít na kartu. „Záleží vždy na dohodě," podotkl Januš.

Dva miliony měsíčně

Automaty byly nakoupené před více než deseti lety a jsou velmi vytížené.

„Měsíčně se na nich vybere suma kolem dvou milionů korun. Nejvytíženější je automat na hlavním nádraží, dále pak u Futura a Adalbertina," poznamenal. Poslední ze zmiňovaných přístrojů patří spolu s tím u Alesandrie k nejproblémovějším.

„Automaty už mají to nejlepší za sebou a v dnešní době na ně už ani neexistují náhradní díly. V příštím roce proto plánujeme jejich obměnu," řekl Januš.

Momentálně se takových přístrojů v krajské metropoli nachází šest, ale není jasné, zda se to nezmění.

„Cena automatů se během let třikrát navýšila. Umí toho sice o hodně více, ale jeden vyjde zhruba na třičtvrtě milionu korun. Pokud se na jejich nákup nepodaří získat dotace, je pravděpodobné, že budeme jejich počet snižovat. Lidé mají možnost dobíjet karty přes internet, tak by to neměl být problém," dodal.