Jüptnerová podepsala Chartu 77 v roce 1979, když byla jako samoživitelka se dvěma dětmi na mateřské. Chtěla tak vyjádřit solidaritu pronásledovaným a rodinám politických vězňů. Do činnosti se zapojila víc po uvěznění disidenta Pavla Wonky z Vrchlabí, kvůli němuž pak zorganizovala protestní hladovku. Když Wonka v dubnu 1988 zemřel ve vězení, promluvila na jeho pohřbu. Následně musela opustit práci na gymnáziu.

Signatářka Charty 77 Hana Jüptnerová z Vrchlabí zemřela v pondělí po dlouhé nemoci.Zdroj: Paměť národa

Hana Jüptnerová, za svobodna Špičková, se narodila 31. ledna 1952 v Trutnově. V 18 letech tragicky přišla o celou rodinu. Vystudovala obor čeština–němčina na brněnské filozofické fakultě. Hluboké osobní kontakty ji po léta vázaly s přáteli z bývalé NDR. Od 70. let se vůči režimu projevovala statečně, nechodila k volbám a přes složitou osobní situaci podepsala v roce 1979 Chartu.

Jako matka samoživitelka směla dál učit na gymnáziu. Angažovala se například při pohřbu Pavla Wonky, v květnu 1988 pronesla nad rakví řeč. Potom musela z jilemnického gymnázia odejít. Až do sametové revoluce pracovala manuálně, dostala práci pomocné síly v cukrárně-výrobně, myla nádobí. Potom mohla pracovat jako skladnice na stavbě čističky odpadních vod v Hartě. 

Kromě svých dvou vlastních synů vychovala tři romské děti v pěstounské péči. V roce 2017 jí nezisková organizace Člověk v tísni udělila Cenu Příběhů bezpráví. Hana Jüptnerová zemřela 7. října roku 2019.

Svoboda na hranici.
Komiksem po stopách setkávání disidentů v Krkonoších

Životní příběh Hany Jüptnerové popsala obecně prospěšná společnost Post Bellum ve sbírce Paměť národa: https://www.pametnaroda.cz/cs/juptnerova-hana-20180202-0