Kvalita košťálové zeleniny, kterou v Dobré Vodě pěstují na 32 hektarech, je letos dobrá, hlavičky obsahují pouze méně cukru, některé kvůli nadbytku vody praskají.

Zpracovatelská posklizňová linka v zelárně jede od poloviny září na plný výkon. Nakrmit krouhankou musí 24 bazénů, kde bude zelí společně se solí a kmínem kvasit minimálně po dobu 6 až 8 týdnů. Jeden bazén spolyká 60 tun čerstvého zelí, z kterého vznikne po vykvašení zhruba 40 tun konečného produktu.

Zpracovatelé se nyní kvůli dešti potýkají s tím, jak zelí z z rozbahněných polí vůbec sklidit. S většinou úrody si poradí kombajn, ale i podíl lidské práce je nezanedbatelný. „Lidská práce se prodražuje, dneska nechce rukama nikdo dělat,“ postěžoval si ředitel Horník na problém se zajišťováním pracovní síly.

I když se nakonec družstvu podařilo brigádníky na linku zajistit, vypomáhat sem chodí i žáci hořického zemědělského učiliště.

Ředitel slibuje, že cena zelí zůstane na úrovni loňského roku, i když všeobecně zelenina zdražuje. „Vzhledem k tomu, že zelí je dostatek, obávám se tlaku obchodníků na snížení ceny,“ analyzuje Horník situaci s tím, že zlevňování podle něho nemá opodstatnění, neboť náklady na výrobu se stále zvyšují. Zdražuje zejména lidská práce, bez které se sklizňová linka neobejde.

Zelí z pole je sklízeno kombajnem, poté putuje na posklizňovou linku, kde jsou hlávky očištěny a odvrtány košťály. Nakrouhané zelí je pásem dopraveno do kvasného bazénu, kde tradiční šlapaní nahrazuje elektrické dusadlo. Zelí se zpracovává tradiční metodou mléčného kvašení, jako přísady se používají pouze sůl a kmín. Jedná se o čistě přírodní produkt bez jakýchkoliv chemických a konzervačních přísad.

Kvasný proces trvá 6-8 týdnů podle odrůdy a teploty. Celková roční kapacita výroby se podle ředitele pohybuje ve stovkách tun.Pěstování kruhárenského zelí má v Dobré Vodě dlouholetou tradici. Produkce kysaného zelí je zde známa již ze třicátých let dvacátého století . Od roku 1984 zde zpracovávají kysané zelí v nových provozech.

Kysané zelí oceníte už v podzimních dnech díky bohatému obsahu vitaminu C, který posílí imunitu a ochrání před virovými onemocněními. Kysaná lahůdka dodá tělu i nezanedbatelné množství vitaminu B, E a K, z minerálů draslík, železo, vápník, zinek a hořčík. Lahůdka navíc obsahuje tělu prospěšné probiotické kultury.