„Z této částky zůstalo ve státním rozpočtu 43 milionů korun, zbytek putoval do rozpočtu Evropské unie," informovala mluvčí celníků Jitka Fajstavrová s dodatkem, že další miliony korun (85) do státní kasy putovaly i skrze výběr spotřební daně. Ze dvou se jednalo o daň z piva a dále v pořadí daní z lihu, ekologickými daněmi, daní z minerálních olejů či z vína.

Ve výčtu finančních přínosů to však stále není vše. V rámci dělené správy, kdy vybírají a vymáhají pokuty, které lidem a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace a instituce, odvedli dalších 170 milionů korun.

Hlídky mobilního dohledu zkontrolovaly jen na silnicích v Královéhradeckém kraji více než 4 tisíce vozidel a zjistili přes 500 porušení právních předpisů. Uložily za ně pokuty a kauce ve výši téměř 1,5 milionu korun. „Při kontrolách jsme zajistili 1628 kilogramů tabáku, 14 552 kusů cigaret či 12 311 kusů prekurzorů pro výrobu drog. V součinnosti se Státní veterinární správou jsme identifikovali nezákonné přepravy u 270 tisíc kusů živočišných produktů," doplnila mluvčí celníků s tím, že četné aktivity směřovaly v loňském roce také do oblasti boje proti padělkům a napodobeninám zboží. Při kontrolách odhalili bezmála 5 tisíc kusů padělků a zabránili tak škodám majitelů práv k ochranným známkám vyšším než 5 milionů korun.

Za rok 2016 odhalili celníci také 3398 řidičů, kteří používali dálnici bez platného časového poplatku, nebo se snažili oklamat mýtný systém, a uložili jim blokové pokuty ve výši 1 738 300 korun.