Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdravá lahůdka: Zelí už kvasí v bazénu

Královéhradecko, Dobrá Voda - V prvním stotunovém bazénu dobrovodské zelárny už kvasí místní specialita. Sklizeň hlávkového bílého a červeného zelí pěstitelé ze Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda zahájili v minulém týdnu. Úroda je mimořádná.

23.9.2017
SDÍLEJ:

Zelí už kvasí v bazénu. Úroda je mimořádná Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Denně tu třiceti pracovníkům projde pod rukama sto tun oblíbené zeleniny, což je přibližně 22 500 hlávek. Jedna váží v průměru 4 až 5 kilogramů. Zelí se musí nejdříve ručně očistit a poté zbavit košťálu. Pak putuje na krouhačku, projede pod automatickou soličkou, kde je na krouhanku aplikována sůl s kmínem.

„Je to naše stará receptura, nic víc do zelí nedáváme,“ poučuje nás o výrobě vedoucí provozu Jiří Očenášek.

Zelí pak cestuje k jednotlivým betonovým bazénům. Tady je pravidelně rozvrstveno, udusáno, zakryto plachtou a zatíženo panely, aby mohlo kvasit a zrát.

Finální produkt je hotový za šest až osm týdnů.

Zelárna má kapacitu zhruba 1 300 tun kysaného zelí, vloni kvůli menší úrodě využil podnik sotva její polovinu, letos bude vytížení stoprocentní.

Vitamínová bomba pak už čeká na poslední proces, a to balení. V bazénu může být ale zakonzervována i rok.

„Kvůli zachování trvanlivosti musíme do balení přidávat konzervant, jinak by se zelí brzo zkazilo,“ upozorňuje nás Očenášek. Takto ošetřené zelí by nám mělo v ledničce vydržet dva měsíce.

Zdejší pěstitelé zpracovávají na lince přibližně deset odrůd zelí, a to bílé i červené. Odpad z výroby pak putuje zpátky na pole, kde funguje je přírodní hnojivo.

Od letošního jara nabízí zelináři novinku – šťávy z kysaného zelí bez konzervantů. Výrobek získal ocenění Potravina Královéhradeckého kraje.

Chutný nápoj nakyslé chuti bez chemických konzervačních látek udělá dobře vašim střevům. Má vysoký obsah vitamínu C a organických látek. Pravidelné pití šťávy z kysaného zelí mění metabolismus buněk a do jisté míry omlazuje pleť a pokožku. Největší přínos v pití zelné šťávy spočívá v tom, že preventivně působí proti vzniku zhoubných onemocnění trávicí soustavy, především onemocnění žaludku, tlustého střeva a jater, velmi příznivě působí na střevní mikroflóru a detoxikuje organismus. Dnes také zahajují v Dobré Vodě prodej krouhanky z dobrovodského zelí, tedy zdejší původní odrůdy, kterou vyšlechtil Jaroslav Pour v roce 1939. Mimo to si tu můžete nakoupit od pěstitelů cibuli, celer, mrkev, brambory česnek i dýně.

Zelí už kvasí v bazénu. Úroda je mimořádná

Autor: Iva Kovářová

23.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Michael Mayo, pozoruhodný zpěvák a skladatel z Kalifornie.

Michael Mayo, pozoruhodný zpěvák a skladatel z Kalifornie

Nové Město nad Metují - Lázně Bělohrad
8

Krajský přebor: Náchod uniká, přehrál i Vysokou

Jak vyzrát na zimní nemoci? Poradí přednáška

Dobruška - Přestože v minulých dnech vrcholilo babí léto a modrá obloha ani sluníčko nevěstily žádné zdravotní „katastrofy“, je dobré se řídit heslem, že štěstí přeje připraveným.

Zeman se stal zdelovským hrdinou

Zdelov - Magnetem desátého kola nejvyšší okresní fotbalové soutěže byl souboj nedávných účastníků I. B třídy, ve kterém Zdelov hostil Černíkovice.

Cestáři potěšili malšovické občany. Silnici otevřou o měsíc dřív

Hradec Králové - „Konečně tu bude zase klid,“ oddechla si Věra Broučková z malšovické ulice Gollova, když se dozvěděla, že oprava nedaleké ulice Úprkova skončí o měsíc dříve, než stanovoval původní harmonogram. Ten počítal s tím, že bude silnice uzavřena od začátku srpna do 27. listopadu.

Vítězná branka Týniště nakonec neplatila

Rychnovsko - Fotbalová I. A třída: Dobruška přivezla všechny body ze hřiště poslední Bílé Třemešné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení