Zatím místem lidé pouze procházejí, v zimě se tu sice odehrávají koulovačky, děti tu i bobují, v létě je ale proluka mrtvým bodem. To se má ale změnit. Prostor zbořenistě nad Masarykovým náměstím se do konce května promění v místo pro oddych.

„Nejméně osm let nepočítáme se zastavěním proluky. Nápad, jak prázdnou lokalitu smysluplně využít, vznikl už před lety,“ říká k investici za 2,7 milionu starosta Josef Cogan.

Nyní tedy nazrál čas záměr zrealizovat. Na proluce vzniknou upravené plochy s mlatovým povrchem, spojovací chodníčky a nášlapová místa z lámaného pískovce. K posezení bude lákat i mobiliář. „V místě bývalé Nálevkovy hospody vznikne rovinná terasa, kde bude možné jezdit s kočárkem nebo na vozíku. Pro děti tu bude instalovaná skluzavka s vodními prvky,“ naznačuje starosta. Jako dětský herní prvek bude využita i současná studna.

Součástí akce je renovace chodníků v Úzké ulici a vybudování nového chodníku k Suchardovu domu.

„Krátkodobě chceme v daném místě upravit zeleň a zachovat zde i přenosnou geologickou expozici, tak aby prostor mohl být prozatím lépe využíván pro odpočinkové účely,“ zdůrazňuje starosta.

Starousedlíci si určitě pamatují na Pepíčka Krause, packou postavičku, o níž se spousta lidí domnívala, že je bláznem, ale ti vnímavější dobře tušili, že si na blázna jen hraje, aby poškádlil tehdejší režim.

Místní umělec, sochař Albert Králiček, už v roce 2015 vrátil nezaměnitelnou postavičku bláznivému městu. Vytvořil návrh plastiky, kterou by rád umístil právě do odpočinkové zóny.

Podle vyjádření starosty Josefa Cogana se nyní před radnicí otevírá tolik velkých investic, že Pepíček bude muset ještě počkat. Snad jeho návrat podpoří i sponzoři.

Most na obchvatu Hořic bude uzavřen pro dopravu 25. dubna. Nyní probíhá příprava objízdné trasy ulic Husova a Táboritská, do Hořic se denně povalí 14 tisíc aut.
Pozor, ve čtvrtek se most u Hořic uzavře!