Jedná se o investici za pět milionů korun, kterou si vynutily klimatické podmínky panující v uplynulých letech. „V nich dále ubývalo mrazivých dnů, takže jsme měli na výrobu technického sněhu stále méně a méně času," upozornil jednatel ski klubu Robert Vokáč. „Voda, kterou odebíráme z Chrudimky, se po dokončení modernizace bude dostávat ke sjezdovce při dodržení požadovaného tlaku až dvojnásobnou rychlostí. To vše proto, abychom lépe využili těch nemnoha hodin mrazu, které nám v každém předvánočním období příroda obvykle nadělí," pokračuje Robert Vokáč.

Na výměnu čerpadel i na instalaci dalších hydrantů a koncových zařízení v podobě zasněžovacích tyčí a sněžných děl si Hlinečtí půjčili peníze v bance. „Získaný úvěr budeme splácet řadu dalších let. Na druhou stranu se ale za pomoci zmíněné investice chceme dopracovat k tomu, že bychom po několika letech půstu mohli zase realizovat vánoční lyžování. To je pro naši ekonomiku zásadní, neboť výpadek lyžování o vánočních prázdninách představuje ztrátu až jedné třetiny celkových sezónních tržeb," říká Robert Vokáč.

Hlinecký ski klub si připravil pro nadcházející sezónu i některé další novinky. Jednou z nich je kompletně změněné podoba webových stránek sjezdovky, na kterých teď lidé najdou veškeré potřebné informace v přehlednější podobě a oblečené do moderního kabátu. „Výhodou je také responzivita nového webu, což v praxi znamená, že prohlížení stránek je teď pohodlnější i pro rostoucí počet uživatelů tabletů a chytrých telefonů," pokračuje Robert Vokáč.

Další letošní změnu již lyžaři ocení přímo na trase samotných sjezdovek, kde byly provedeny významné terénní úpravy směřující k posílení bezpečnosti lyžařské veřejnosti. Z tohoto důvodu byla především odstraněna jedna z nepoužívaných staveb v dolní části sjezdovky. „Ten předtím na sjezdovce vytvářel mrtvé úhly, z nichž na sebe lyžaři neviděli když přijížděli dolů k vleku," doplnil Robert Vokáč.

O termínu zahájení provozu sjezdovky rozhodne v Hlinsku i letos počasí, technika však bude připravena včas. Pokud to počasí dovolí, nově instalovaná technologie se bude moci rozběhnout někdy kolem Mikuláše. Mělo by tak vzniknout dostatečně dlouhé časové období pro výrobu technického sněhu, aby se sezóna mohla naplno rozběhnout mezi 15. až 20. prosincem.